Begrotingstekort sociale zekerheid nog iets groter

Het begrotingstekort bij de sociale zekerheid zou niet op 426 miljoen maar op 625 miljoen liggen, blijkt na het recente begrotingsconclaaf op Hertoginnedal. Volgend weekend wordt verder vergaderd.

De federale topministers trokken gisteren rond 22 uur de poorten van Hertoginnedal achter zich dicht. Ze zaten er sinds de vroege avond samen voor de begrotingscontrole. VVoorlopig zou men vooral aandacht besteden aan de technische correcties op de cijfers van het monitoringcomité.

Zoals bekend gaan werkgroepen al enkele dagen met de fijne kam door het rapport dat uitkwam op een inspanning van 313 miljoen euro, weliswaar op voorwaarde dat de buffer van 739 miljoen euro meteen helemaal wordt opgesoupeerd.

"Links en rechts komt er nog wat bij"

Intussen is wel al gebleken dat er "links en rechts" mogelijk nog wat bijkomt. Zo bevestigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) donderdag dat hij extra geld vraagt voor de opvang van asielzoekers, naar verluidt 160 miljoen euro.

Voorts bracht De Tijd uit dat het rapport van de topambtenaren van het monitoringcomité ervan uitgaat dat de responsabilisering van langdurig zieken dit jaar nog 150 miljoen euro oplevert. Bij gebrek aan akkoord zijn die maatregelen echter nog niet doorgevoerd en brengen ze dus ook nog geen geld op.

Intussen valt op één van de betrokken kabinetten te horen dat er elders in de sociale zekerheid ook nog gaten zouden zitten, goed voor nog eens 44 miljoen euro. Daardoor zou het totale tekort bij de sociale zekerheid uitkomen op 625 miljoen euro, in plaats van de 426 miljoen die het monitoringcomoité had aangestipt.

Boosdoeners zijn naar verluidt nog enkele niet uitgevoerde maatregelen, zoals rond de werkverwijdering van zwangere vrouwen en de toegelaten arbeid bij ziekte. Ook het interprofessioneel akkoord zou nog een meerkost van 22,3 miljoen euro met zich meebrengen, onder meer door de tijdelijke verlaging van de leeftijdsdrempel voor brugpensioen.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.