Beginnende arts in Brussel is vaker buitenlander dan Belg

De voorbije vijf jaar zijn in Brussel meer buitenlandse dan Belgische artsen aan de slag gegaan. Al sinds 2014 ligt de instroom van buitenlandse artsen in onze hoofdstad structureel boven de vijftig procent. Dat bericht De Standaard op basis van cijfers van het Riziv.

Volgens Marc Moens, de voorzitter van de Bel­gische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS), zijn de buitenlandse artsen vooral actief in de Brusselse ziekenhuizen "waar ze vaak gezien worden als goedkope werkkrachten om de wachtdiensten op te vullen".

Moens waarschuwt voor de scheeftrekking, aangezien artsen uit de EU automatisch een erkenning krijgen, terwijl het aantal Belgische inschrijvingen gebonden is aan strikte quota. "Het is waanzin dat we het onze eigen jongeren moeilijk maken met een ingangsexamen, terwijl Poolse, Roemeense of Letse artsen hun ­attest automatisch krijgen", benadrukt hij.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) erkent de "beperkingen van het systeem" en zegt dat de commissie Volksgezondheid onderzoekt of er ook quota kunnen worden ingevoerd voor buitenlandse artsen uit de EU. Moens dringt aan op ingangsexamens voor buitenlandse artsen, naar Nederlands voorbeeld, maar dat voorstel veegde de regering al van tafel.

Lees ook: Orde Antwerpen ziet strenger toe op taalvoorwaarden buitenlandse artsen

U wil arts zijn in België? Word Roemeen!

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.