Begeleidingscommissie sleutelt verder aan toelatingsproef

Dit jaar zijn er 5578 deelnemers ingeschreven voor de eerste examensessie voor het toelatingsexamen voor arts en tandarts. Het gaat om een lichte daling in vergelijking met vorig jaar. De eerste examensessie vindt plaats op 7 juli 2015 in Brussels Expo. De tweede sessie op 25 augustus 2015. Dat meldt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

 

Jaar 2012 2013 2014 2015
Ingeschreven kandidaten 4.685 5.289 5.742 5.578

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft eind vorig jaar een begeleidingscommissie aangesteld om de kwaliteit van het examen nog te verhogen. Bij voorgaande edities doken er verschillende problemen op met kandidaten die de resultaten aanvochten. Op aangeven van de begeleidingscommissie zijn er nu al enkele wijzigingen doorgevoerd. Het gaat bijvoorbeeld over het optrekken van het aantal vragen voor het deel wetenschappen van 40 naar 60, zodat één vraag minder zwaar doorweegt op de slaagkansen. De aanpassingen staan op de website van het toelatingsexamen, zodat kandidaten die zich inschreven over de juiste informatie beschikken.

Momenteel werkt de begeleidingscommissie nog verder aan bijkomende adviezen ter verbetering van het examen voor de editie 2016.

De examencommissie, die instaat voor de voorbereiding en de deliberatie, is ook uitgebreid, zodat er meer specialisten betrokken zijn bij het opstellen en selecteren van de vragen. Er wordt ook samengewerkt met onder meer de wetenschappers die betrokken zijn met bij organisatie van de verschillende olympiades (bijvoorbeeld voor wiskunde of natuurwetenschappen). Ook dat zal de kwaliteit van het examen ten goede komen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.