App op komst die waarschuwt voor ziekenwagens

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil een gratis app laten ontwikkelen die bestuurders waarschuwt voor files en bijvoorbeeld ook voor naderende ambulances. Een offerte zou dit najaar gelanceerd worden, zegt de minister.

Weyts kondigt de app aan als reactie op een oproep van automobilistenorganisatie VAB om iets te doen aan "de talrijke kop-staartaanrijdingen met vrachtwagens".

VAB suggereert zelf om bijvoorbeeld de exacte afstand tot een file aan te kondigen via dynamische verkeersborden, of er een snelheidsbeperking op aan te kondigen.

Dynamische signalisatie gaat niet ver genoeg

"We zijn al bezig maatregelen uit te voeren", reageert Weyts. "Zo rollen we de dynamische signalisatie verder uit. Maar dat is geen zaligmakende oplossing, want uit onderzoek blijkt dat chauffeurs er vaak geen rekening mee houden."

De beste manier om chauffeurs te bereiken, is volgens de minister "directe communicatie op de smartphone of de boordcomputer". Daarom dus in het najaar een offerte voor een app. "Die zal je bijvoorbeeld waarschuwen als je sneller gaat dan de maximumsnelheid, of aftellen wanneer je een file nadert", aldus Weyts. Het is de bedoeling dat zo ook een de komst van een ziekenwagen gemeldt wordt.

Wanneer de app beschikbaar zal zijn, is nog niet duidelijk. Dat hangt onder meer af van de interesse van ontwikkelaars.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Indien (als patiënt) geïnteresseerd bent in gevalideerde medische informatie, kan u terecht op onze gezondheidswebsite www.vivagezond.be.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.