"Amonis beschikt over berg cash als pensioengolf volgt door covid-19"

Door covid-19 en de bijkomende regelitis zouden nogal wat oudere huisartsen hun witte jas aan de wilgen hangen en voor hun pensioen kiezen, signaleerde de algemene pers. Bij het grootste pensioenfonds voor artsen, Amonis, valt daar voorlopig dan toch weinig van te merken, reageert voorzitter dr. Dirk Bernard.

Covid-19, de druppel voor wat oudere huisartsen om maar meteen met pensioen te gaan? Voorzitter van Amonis Dirk Bernard checkte zijn cijfers op onze vraag. "Voorlopig merk ik daar niets van in onze gegevens, maar we moeten wel beseffen dat daarop vertraging kan zitten. Wie stopt als klinisch arts en overstapt naar het wettelijk pensioen: dat is geen 1-op-1-beweging."

Vele dokters blijven immers ook als gepensioneerde nog aan de slag enerzijds. Anderzijds is er ook een technische uitleg: "Mensen kunnen hun jas aan de haak hangen, maar wachten nog even om hun wettelijk/aanvullend pensioen op te maken omdat de vennootschap nog wat 'te rijk' is. Men laat die vennootschap eerst nog wat 'op dieet' gaan, het effect wordt dan pas later zichtbaar in de cijfers'.

Overigens zou Amonis van een relatief grote pensioengolf weinig hinder ondervinden: "We hebben eind 2019 al het volledig verwachte pensioenbedrag klaargelegd. Daarnaast zijn toekomstig gepensioneerde leden cash blijven storten. Zo zaten we op een zeer comfortabele hoeveelheid cash - op een gegeven moment 100 miljoen. In die mate zelfs dat we al moesten opletten om de maximumgrens niet te overschrijden, want dan liepen we een boete op", verduidelijkt de voorzitter. Gelukkig dus dat er inmiddels al flink wat artsen met pensioen gingen en er kunnen er nog heel wat volgen vooraleer we door onze buffer heen zitten.

Geen V- maar W-model

Amonis is trouwens niet van plan om op deze berg geld te blijven zitten. "We wachten op opportuniteiten om die te investeren. Onze hypothese is dat we niet met een V-, maar wel een W-model te maken hebben: na de eerste beursdip is de kans reëel dat er nog wel zullen volgen in het najaar. Denk aan de onzekerheid rond de Amerikaanse verkiezingen en mogelijke opflakkeringen van de epidemie. Nu al heeft de covid-19-situatie in de achtertuin van de VS, Mexico en Brazilë, ook wel het atelier van de Amerikanen genoemd, diepgaande gevolgen. Andere westers gezinde landen als Japan en Singapore hebben het eveneens lastig om het virus onder controle te houden. Het najaar wordt nog spannend!", luidt zijn analyse. 

> Lees ook: oudere huisartsen haken af door covid-19

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.