AADM wil chaos nieuwe voorschriften vermijden

De eerdere vrees van de artsen dat de overgangsperiode naar het nieuwe model te kort zou zijn, komt nu uit. “Als nu bij de nieuwe voorschriften geen verlenging mogelijk is, komen twee problemen samen: de introductie zal al genoeg vergen. Chaos verzekerd. Pas tegen mei-juni zou de software geïmplementeerd worden. Die maanden zo overbruggen is al te gek."

Het nieuwe elektronische voorschrift dat op 1 november in voege treedt, levert onverwachte perikelen op. Vanaf begin volgende maand zouden de nieuwe geneesmiddelenvoorschriften slechts drie maanden geldig zijn, in tegenstelling tot de klassieke, met een vervaldatum aangegeven door de voorschrijver. De voorschrijver kan wel een datum aanbrengen zodat het voorschrift uitzonderlijk langer geldig is, bijvoorbeeld voor chronische patiënten. Op die manier kan hij deze patiënten medicatie voor een jaar meegeven.

Probleem: men slaagt er niet meer in om die software voor een veranderlijke geldigheidsduur tijdig te integreren. Daarom besliste men om tijdelijk alle voorschriften standaard slechts drie maanden geldig te maken. Roel Van Giel: “Dat is een onwerkbare situatie. Men suggereerde dat artsen dan maar wat meer voorschriften moesten meegeven die de patiënten binnen die drie maanden moesten komen halen. Maar wettelijk kan dat niet (per maand mag je maar een beperkt aantal verpakkingen meegeven). We zitten in een totaal onwerkbare situatie!”

Verlenging duur tot een jaar

De eerdere vrees van de artsen dat de overgangsperiode naar het nieuwe model te kort zou zijn, komt nu uit. “Als nu bij de nieuwe voorschriften geen verlenging mogelijk is, komen twee problemen samen: de introductie zal al genoeg vergen. Chaos verzekerd. Pas tegen mei-juni zou de software geïmplementeerd worden. Die maanden zo overbruggen is al te gek. Het zal tot tienduizenden extra consulten leiden, puur alleen om voorschriften. Laat ons daarom alle voorschriften nog een tijdje een jaar geldig maken, dan zit je voorbij die datum”, stelt AADM voor.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Luc BAEYENS

    25 oktober 2019

    Ook voor de handgeschreven voorschriften is het nieuwe model nergens te bekomen. Officiëel weet ik persoonlijk nog steeds van niets, enkel langs de vakpers ben ik ingelicht. Inderdaad ongelooflijke chaos !! Moet ik nu de patiënten laten terugkomen over enkele maanden om nieuwe voorschriften voor jaarlijkse contraceptieve pil of substitutie therapie te komen halen ?