"We zullen het samen moeten doen" (Roel Van Giel)

Domus Medica-voorzitter Roel Van Giel reageert op het opiniestuk van dr. Kao die pleit voor 'back to the basics' voor de huisartsgeneeskunde: "Met één van uw kernboodschappen ben ik het helemaal eens. “Back to the basics.”  Of anders vertaald wat zijn de kernwaarden van de huisartsen en hoe kunnen we ervoor zorgen dat in een ongelooflijk snel veranderende wereld we deze kernwaarden altijd kunnen behouden."

Geachte collega,

Beste Frederik,

"Met veel aandacht heb ik uw opiniestuk gelezen. En laat mij zeggen met één van uw kernboodschappen ben ik het helemaal eens. “Back tot he basics.” Of anders vertaald: wat zijn de kernwaarden van de huisartsen en hoe kunnen we ervoor zorgen dat in een ongelooflijk snel veranderende wereld we deze kernwaarden altijd kunnen behouden."

"Net daarom is Domus Medica in navolging van onze Nederlandse collega’s vorige jaar al gestart met een uitgebreide toekomstverkenning. Naast enquêtes en stakeholdersinterviews (binnen en buiten de huisartsgeneeskunde) start half maart een brede consultatie van de huisarts op het veld. Ik hoop dat je met evenveel enthousiasme jouw inzichten komt delen."

"Waar ik het niet mee eens ben is het causaal verband dat je legt tussen het verdwijnen van de solo-arts en het huisartsentekort in Vlaanderen. Het huisartsentekort is een dermate complex gegeven waar zoveel factoren een rol spelen dat we ons niet mogen laten verleiden tot simpele slogans."

"Je beweert dat de kleinschalige huisarts (wat je definieert als een solo-arts of een duo-praktijk) het werkpaard is van de huisartsgeneeskunde. Wat dan met al je collega’s die met 3, 4 of meer samenwerken?  Zijn dat dan -ik provoceer- de ‘luie ezels’? Ik ken nochtans heel veel groepspraktijken waar de collega’s heel hard werken en ik vind dat die net zoals de solo-artsen of artsen in een duo-praktijk alle respect verdienen. We moeten stoppen met op basis van de praktijkvorm een onderscheid te maken tussen collega’s. Ik heb heel veel respect en bewondering voor je werk als solo-arts maar ik hoop dat jij evenveel respect en bewondering voor de collega’s in een groepspraktijk (mono- of multidisciplinair)."

"Zoals ik op al mijn gesprekken in de huisartsenkringen gezegd heb, is Domus Medica er van overtuigd dat elke praktijkvorm zal blijven bestaan maar de realiteit is dat er een verdere shift zal komen naar groepspraktijken (gemiddeld een 4-tal artsen)  (Of dat dan grote of kleine praktijken zijn is irrelevant.) Dit is geen desavouering van de solo-arts maar de evolutie van een veranderende generatie met andere waarden in een snel veranderende wereld.  Dit zie je trouwens bij alle vrije beroepers. Hoeveel notarissen werken nog alleen?  Hoeveel advocaten werken nog alleen? Hoeveel architecten werken nog alleen? Elke vrije beroeper wordt een KMO waar ondernemingszin en innovatie de kracht van het vrije beroep maken."

"Waar wij wel in geloven is dat elke praktijk (ook de solo-arts) moet ondersteund worden met administratief en verpleegkundig personeel. Daar zullen wij altijd voor blijven ijveren want net het ontlasten van de huisarts op administratief vlak en hem/haar ondersteunen op verpleegkundig vlak maakt dat de huisarts zich ook in de toekomst kan blijven richten op zijn kernwaarden die voor mij de volgende zijn: nabijheid, toegankelijkheid, kwaliteit, evicende based huisartsgeneeskunde met extra focus op preventie en populatie-aanpak."

"Daarnaast maak je de koppeling met het prestatie-financieringssysteem. Ook hier ga ik weer beginnen met te zeggen waar ik het eens ben. Als je meer werkt, mag je meer verdienen. Dat iemand die er voor kiest om halftijds te werken, minder verdient dan iemand die voltijds werkt, is de logica zelve maar dat heeft niets te maken met de vorm van financiering. De veranderende zorgvraag (van acute naar chronische zorg) vraagt een andere aanpak en een aangepaste financiering. Daarom dat wij vanuit Domus Medica altijd gepleit hebben voor een gemengd financieringssysteem omdat wij geloven dat dit het best aansluit bij de zorgvragen van vandaag en de toekomst. En ja daar hoort ook zeker een prestatiecomponent bij, alleen moet die in verhouding zijn met de andere componenten wat nu niet het geval is."

"Ten slotte vind ik het heel jammer dat je zo negatief spreekt over onze jonge toekomstige collega’s. Je schrijft “Het begint al met de indoctrinatie van jonge aspirant-huisartsen”. Ik geloof heel sterk dat onze jongeren aan de universiteit, onze hoogst opgeleide burgers van het land, opgeleid worden tot kritisch zelfstandig denkende burgers waarbij indoctrinatie het laatste is wat daar mee te rijmen valt. Zij kijken, zij observeren, zij analyseren en maken hun keuzes waarbij ze trouwens 1/3 van hun opleiding krijgen in het veld bij collega’s in de praktijk (solo, duo of groepspraktijken). Ik vertrouw op hun kritische blik opdat zij de voor hun juiste keuzes kunnen maken."

"Onze toekomstige collega’s zullen hun ideeën hebben, hun visies, hun stempel drukken op de huisartsgeneeskunde. Het is onze taak als verenigingen die huisartsen vertegenwoordigen om de huisartsgeneeskunde klaar te maken voor die toekomst met innovatieve ideeën en rekening houdend met de snelle maatschappelijke evoluties op alle vlakken. In vorm zal de huisartsgeneeskunde er binnen 20 jaar waarschijnlijk helemaal anders uitzien dan vandaag (met behoud van de diversiteit) maar de uitdaging is onze kernwaarden in die nieuwe vormen te bewaren.  Charles Darwin indachtig zit alles vervat in één quote: “It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent; it is the one most adaptable to change”

Geachte collega, beste Frederik

"We gaan dat samen moeten doen. Het blijven framen van Domus Medica of andere (huis)artsenverenigingen tegen elkaar opzetten gaat ons alleen maar allemaal verzwakken. Enkel door een gemeenschappelijke visie en een gemeenschappelijke vertegenwoordiging kunnen we de huisartsgeneeskunde klaarstomen voor de volgende 30 jaar. Ik hoop dat we die stap kunnen zetten in het belang van de huisartsgeneeskunde, van onze huidige en toekomstige collega’s en vooral in het belang van onze patiënten."

"Tot op de volgende sessie over de visievorming van de huisartsgeneeskunde!"

> Huisartsgeneeskunde moet back to basics (dr. Kao)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Tom Desmet

    24 februari 2022

    Mooi en genuanceerd antwoord! Ik sluit me hierbij aan!