Wie duurdere medicatie moet gebruiken door stockprobleem, krijgt weldra compensatie

Patiënten die verplicht zijn om duurdere alternatieve medicatie te gebruiken omdat hun gewoonlijke medicijn niet meer in voorraad is, zullen daar vanaf 1 januari 2025 een financiële compensatie voor krijgen. Dat heeft het kernkabinet beslist. Ook verlengt het kernkabinet de mogelijkheid voor apothekers om (griep)vaccins toe te dienen tot eind dit jaar en mogelijk nog tot 31 maart 2025. 

De maatregel staat in een breder wetsontwerp dat woensdag groen licht kreeg van het kernkabinet. De financiële compensatie wordt gefinancierd aan de hand van een bijdrage van de farmasector, die daarvoor een volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) "kleine heffing" zal betalen. De bescherming gaat mogelijk al iets vroeger in dan 1 januari 2025, maar dat is wel de richtdatum.

Het ontwerp omvat daarnaast nog een betere vergoeding voor thuisverpleegkundigen. Een ander ontwerp dat woensdag goedgekeurd werd door het kernkabinet verlengt de mogelijkheid voor apothekers om vaccins toe te dienen tot eind dit jaar en mogelijk nog tot 31 maart 2025. Het gaat dan concreet over de vaccinatie tegen de griep. De regering wil vermijden dat die mogelijkheid niet meer bestaat als er tegen het volgende griepseizoen nog geen nieuwe federale regering is aangetreden

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.