Twee op de drie artsen oncomfortabel bij behandelen menopauze

Twee op de drie artsen hebben moeite om vragen van hun patiënten te beantwoorden over de menopauze, de gevolgen en de behandeling ervan. Dat blijkt dinsdag uit de resultaten van een enquête van de Belgische Vereniging voor Menopauze (BVM) bij meer dan 1.300 vrouwen, het merendeel tussen 45 en 65 jaar, en een zestigtal huisartsen.

 

Tegelijk blijkt dat negen op de tien vrouwen verwachten dat hun arts in staat is hen te begeleiden bij hun menopauze. Dat niet alle artsen zich daarvoor geschikt achten komt volgens de artsen die deelnamen aan de enquête door een tekort aan opleiding en de polemieken over de behandeling en de gevolgen.

Hormonenbehandelingen hebben een slechte reputatie, wat onder meer het gevolg is van een studie uit de jaren 2000 van het Womans Health Institute. Die toonde aan dat er gezondheidsrisico's (zoals borstkanker) verbonden waren aan hormonenbehandelingen. Maar volgens professor in gynaecologie Serge Rozenberg (CHU Sint-Pieter) concentreerde men zich bij die studie echter op vrouwen rond 65 jaar. "Als men de resultaten bekijkt van vrouwen tussen 50 en 60 waren de resultaten eigenlijk gunstig", aldus professor Rozenberg. Vrouwen uit die leeftijdscategorie hebben vaak een enorme baat bij een hormonenbehandeling om de levenskwaliteit na de menopauze te verhogen, maar dat die boodschap verdwaald is geraakt. "Als specialisten betreuren we dat een hele generatie vrouwen aan symp tomen van de menopauze lijdt, maar geen gebruik maakt van de mogelijke oplossingen", aldus Rozenberg.

Naar aanleiding van de enquête startte BVM met een informatieproefproject bij artsen, en wil het ook werk maken van een globale sensibilisering. Dat gebeurt onder meer door het organiseren van "Menopauze-Café's" op 20 oktober in acht Belgische steden. In Vlaanderen vinden deze plaats in Affligem, Hasselt, Lier en Roeselare. Vrouwen (en hun partners) kunnen er ervaringen uitwisselen over de menopauze met andere vrouwen, en hun vragen stellen aan experts ter zake.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.