Oplapmiddelen moeten huisarts toegankelijk houden

Twee proefprojecten in de huisartsenkring IJzerstreek en Westkust en de Huisartsenvereniging Regio Turnhout onderzochten welke indicatoren de toegankelijkheid van de huisartsgeneeskunde kunnen meten. Dat onderzoek is nog niet representatief voor heel Vlaanderen, maar dient als basis. Intussen is het behelpen. Creatief omspringen met het plaatselijke tekort als het ware.

Het proefproject in de twee regio's startte in 2021 als studieproject met Domus Medica, UGent en Vivel. Voorlopig kwamen 57 indicatoren uit de bus over zorgvraag en -aanbod.

Enkele inzichten: 60% van de huisartsen in de 2 studieregio’s zegt dat er bij hen een gedeeltelijke patiëntenstop geldt, bij 13% geldt een volledige patiëntenstop. In geen enkele praktijk zijn er nog vrije consultaties. Wel doen zo goed als alle praktijken (96,6%) nog aan huisbezoeken en kunnen patiënten bij dringende zaken (patiënt contacteert de praktijk op een maandag voor 12u) nog dezelfde dag een afspraak krijgen (95,7%). Bijna 6 op de 10 huisartsen zeggen dat de werkdruk zwaar begint te wegen (44%) of onhoudbaar begint te worden (15,4%).

Kwart zal praktijk stopzetten

Driekwart van de huisartsen is niet van plan om hun praktijk stop te zetten, 1 op 4 is dat wel van plan binnen een termijn van 5 jaar. In 6 op de 10 praktijken is minstens 1 onthaal- of administratief medewerker aan de slag en in 3 op de 10 huisartsenpraktijken is minstens 1 praktijkverpleegkundige tewerkgesteld.

Een vervolgstudie met 3 extra testregio’s moet resulteren in een definitief draaiboek voor Vlaanderen (fase 2 van het project). Intussen bereidt het Agentschap Zorg en Gezondheid een dataplatform voor, waarop de indicatorendata verzameld en verwerkt kunnen worden. In het voorjaar van 2023 moet het project over heel Vlaanderen uitgerold worden (fase 3 van het project).

Het rapport van fase 1 van het project (december 2021-oktober 2022) kunt u hier raadplegen.

Creatief met tekort

Domus Medica geeft voorbeelden van kringen die intussen noodoplossingen uitdokterden omdat de spanning tussen vraag en aanbod te groot werd. Enkele vermeldden we al zoals het Kempense initiatief in de vorm van de site 'Ik zoek een huisarts.be'.

Verder is er de Merchtemse gedeelde 'dagwacht' van de Merchtemse kring. Alle huisartsen van Merchtem (solo, duo en groepspraktijk) nemen deel aan de dagwacht van Merchtem.  De dagwacht loopt van 8 u t.e.m. 18u.  Een patiënt met een acuut/dringend probleem zal tijdens die uren steeds op eenvoudige wijze een arts kunnen bereiken en/of consulteren. Of de huisartsenpraktijk met een wisselende 'arts van overflow', ook al in Merchtem maar dan op het niveau van één praktijk. Antwerpen kent dan weer 'noodpunt 2060'. Op de site van ZNA Stuivenberg kunnen inwoners zonder huisarts aankloppen voor een consultatie bij één van de twee "nood-huisartsen". Het WZC in Wisselkerke werkt met een huisartsenhulppost, een initiatief van de gemeente Kruibeke met steun van de plaatselijke groepspraktijken & deelkring Kruibeke.

Het blijft nog af te wachten of dit effectief tot oplossingen zal leiden, dan wel voorlopige oplossingen betreft zonder dat het probleem ten gronde wordt opgelost.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Anthony CORNELISSEN

    14 november 2022

    Sorry, ik geruwel van deze situaties.;l Een regerl van de deontologie zegt nog steeds dat een arts een patiënt in nood moet helpen. Daar is heden ten dage niets meer van te zien. Je bent niet ingeschreven; dus je komt er niet in; ongeacht wat het probleem is; urgent of niet !!!!! En we werken nog van 09.00 uur tot 18.00 uur en dan gaat de blok er op.. En dan verschiet men dat, om 1 oude solo-arts te vervangen men 2 jonge artsen nodig heeft. Ik heb net gelezen dat een laureaat durfde zeggen dat artys zijn geen roeping meer is, maar een beroep. Met dant aan VDB die deze situaties stimuleert in zijn Links-denkgoed. De oude arts die 7 op 7 en 24 op 24 beschikbaar was is afgeschreven.. en wat nog meer tragisch is; de jonge artsen kunne niks meer dan verwijsbrieven schrijven. Op een LOK over infiltratietechnieken, viel ik op mijn gat over hoe weinig dat de jonge artsen nog zelf durven infiltreren. breschamend. zij worden echt opgevoed om de specialisten rijk te" maken, uite"raard mits een wachttijd van maanden, daar waar ikzelf de p

  • Marc DE MEULEMEESTER

    14 november 2022

    Wuk ne stielman of sex werker komt er nu nog ten huize voor 1 lakkertje van de zieke bont + 1 € !
    Probeer ne keer bij nen advokRaat !