Huisarts gedood in Ingelmunster - Moordenaar huisarts krijgt 28 jaar cel

 

De 57-jarige Izegemnaar Danny Samyn is door de correctionele rechtbank van Kortrijk schuldig bevonden aan de moord op de 64-jarige huisarts Patrik Roelandt. Hij kreeg 28 jaar cel en moet zich daarna tien jaar ter beschikking stellen van de strafuitvoeringsrechtbank. Hij aanhoorde die straf zelf.

De rechtbank achtte de moord bewezen. De Izegemnaar stak op 1 december 2015 huisarts Patrik Roelandt neer met twee messteken tijdens een huisbezoek.

In een ruim vonnis gaf de rechtbank een stevige argumentatie waarom ze de feiten bewezen achtte. Ze meende ook dat de voorbedachtheid bewezen is. Samyn lokte de dokter naar zijn huis, legde het mes klaar, maakte een reistas klaar en ging kort voor de moord geld afhalen. Achteraf gooide hij de gsm van de dokter weg, trok een andere t-shirt aan en stapte naar zijn advocaat. "Hij heeft de moord ijzig en kalm uitgevoerd", oordeelde de rechtbank. "Hij handelde uit wraak en maakte misbruik van het vertrouwen van iemand die medische bijstand wou leveren. De samenleving verwacht een krachtig signaal dat niemand mag beschikken over leven en dood."

Er was 30 jaar gevorderd door het openbaar ministerie. De rechtbank hield nog rekening met zijn spijtbetuiging en gaf Samyn 28 jaar cel en een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank voor een periode van tien jaar. Hij moet ook een boete betalen van 9.044 euro. De weduwe krijgt een schadevergoeding van 178.604,3 euro, omdat zij bij haar man werkte en dus inkomensverlies had. De kinderen kregen 7.500 euro. Samyn moet de andere familieleden en gerelateerden nog bedragen tussen de 15.000 en 850 euro.

De zaak maakte veel los in de medische wereld. Sinds de dood is er een wet gestemd die de veiligheid voor huisartsen die op huisbezoek gaan moet versterken. Patrik Roelandt was daar zelf een groot voorvechter van.

Lees ook :

Proces moord Patrik Roelandt: beklaagde keert kazak

“Samyntje, hadt gij niet beter zelfmoord gepleegd?”

Burgerlijke partij hamert op voorbedachte rade

Dr Roelandt : woensdag starten pleidooien in moorddossier huisdokter

Familie van Patrik Roelandt spreekt dader steekmoord toe

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.