“Samyntje, hadt gij niet beter zelfmoord gepleegd?”

De verdediging redde zo goed mogelijk de meubels op het proces over de moord van dr. Roelandt, dat op 28 februari in Kortrijk plaatsvond. Ze verontwaardigde zich onder andere over de uitspraken van het openbaar ministerie.

De procureur des Konings reikte de verdediging een dankbaar uitgangspunt aan voor een overigens moeilijk preidooi, dat toch nog iets goeds moest vinden in het curriculum van beklaagde Danny Samyn.

Het openbaar ministerie had zopas de maximumstraf gevraagd voor de beklaagde, met name 30 jaar gevangenisstraf. Argumenten daarvoor waren aangevoerd door de psychiatrische expertise, die het risico van toekomstig geweld hoog inschatte.

Dat was een wetenschappelijk gefundeerde argumentatie. Maar in een meer emotioneel register had het openbaar ministerie tegen de beklaagde gezegd: “Samyntje, ge zijt een monster.” En er aan het adres van de beklaagde de vraag aan toegevoegd of hij niet beter met één van zijn illegale wapens zelfmoord had gepleegd, veeleer dan iemand anders te doden.

Voor de rest haalde de verdediging uit de kast wat erin zat. Dat de beklaagde besefte dat zijn daad onomkeerbaar was. Dat hij er spijt van had, wat hij op de zitting van 28 februari in de late namiddag alsnog zelf aangaf, na zijn veeleer onverschillige tussenkomst van de voormiddag. Dat de aanwezigheid van messen in zijn zitkamer op de dag van de moord niet noodzakelijk op voorbedachte rade wezen, aangezien er in het huis van de betrokkene altijd links en rechts schietwapens en messen lagen. Dat hij misschien na de feiten niet zo rustig was als de burgerlijke partij in het rapport van de getuigenissen wou lezen, omdat de vrienden die hem die namiddag gezien hadden toch wezen op een zekere vorm van zenuwachtigheid. De verdediging weigerde de omschrijving ‘met voorbedachten rade’ en bepleitte doodslag in plaats van moord.

Het openbaar ministerie bleef desondanks bij zijn strafvordering: 30 jaar. De uitspraak volgt op 27 maart.

Lees meer in onze volgende krant.

Lees ook:

Proces moord Patrik Roelandt: beklaagde keert kazak

Burgerlijke partij hamert op voorbedachte rade

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.