Dr Roelandt : woensdag starten pleidooien in moorddossier huisdokter

Woensdag wordt het proces tegen Danny Samyn terug op gang getrokken. De 57-jarige man uit Ingelmunster staat in Kortrijk terecht voor de moord op de Izegemse dokter Patrik Roelandt, op 1 december 2015. Onder meer de wetsdokter, opgeroepen als getuige, zal aan het woord komen om duiding te geven over de exacte omstandigheden van de moord.

In de namiddag van 1 december ging huisarts Patrik Roelandt op huisbezoek bij Danny Samyn in de Rozestraat in Ingelmunster. Tijdens de consultatie viel Samyn de dokter aan met een mes. De dokter kreeg een messteek in de hals die uiteindelijk fataal bleek. De exacte motieven van de moord zijn vooralsnog niet bekend.

Op 5 december jongstleden werd het proces ingeleid op de correctionele rechtbank van Kortrijk waarop de burgerlijke partijen meteen vroegen om de oproeping van drie getuigen, waaronder de wetsgeneesheer. Die zou namelijk klaarheid kunnen scheppen over hoe de fatale messteek werd toegebracht. Een week later stemde de rechtbank daarin toe. De wens om ook twee ex-partners op te roepen werd niet ingewilligd. Twee andere dossiers, over drugsinbreuken en verboden wapenbezit, waarvoor Samyn voorwaardelijk was vrijgelaten tijdens de feiten, worden bij het moorddossier gevoegd. De pleidooien starten woensdag om 10 uur.

De moord maakte heel wat los in de medische wereld. Zo kwam er ten gevolge van de moord een nieuwe wet die de gegevensuitwisseling tussen politie en dokters versterkte. In de Roeselaarse politiezone Riho kwam er zelfs een samenwerkingsprotocol waarbij huisartsen kunnen rekenen op politiebegeleiding bij risicovolle huisbezoeken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.