Helft steden en gemeenten heeft weet van patiëntenstop bij huisartsen

De helft van de Vlaamse steden en gemeenten heeft weet van een patiëntenstop bij de lokale huisartsen. Dat blijkt uit een recente bevraging van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG). Ook bij tandartsen en psychologen raken burgers moeilijk binnen. De VVSG vindt dit "bijzonder problematisch". "Steden en gemeenten spelen een belangrijke rol in preventie, daarom willen ze ook mee zoeken naar oplossingen. Ze willen ook meer kunnen sturen en afstemmen."

Twee op de vijf gemeentebesturen stelt dat in hun gemeente te weinig huisartsen zijn, en slechts 21 procent zegt dat de huisartsen vlot raadpleegbaar zijn. Over tandartsen zegt meer dan de helft (55 procent) van de lokale besturen dat ze moeilijk raadpleegbaar zijn, psychologen zijn in 37 procent van de gemeenten moeilijk raadpleegbaar.

Steden en gemeenten spelen een belangrijke rol in de preventieve gezondheidszorg en willen de toegang tot die eerstelijnszorgverstrekkers helpen verbeteren. "Het gaat dan vooral om het informeren en sensibiliseren van burgers, het probleem op de agenda van de zorgraad plaatsen, het probleem bespreken met de huisartsen", stelt de organisatie, die al betrokken is bij meerdere Vlaamse projecten om de toegang te verbeteren.

De uitdagingen in de zorg worden nog complexer en gevarieerder door de toenemende vergrijzing. Daarom pleit de VVSG ervoor dat lokale besturen zorgaanbieders en -voorzieningen kunnen aansturen en voor afstemming kunnen zorgen. "Dat bevordert de zorgtoegankelijkheid en coördinatie en samenwerking tussen zorgverleners."

Daarnaast beklemtoont de organisatie ook de grote nood aan data. Tegen eind dit jaar of begin volgend jaar zouden die gegevens voor heel Vlaanderen beschikbaar moeten zijn.

> Medisch centrum Wenduine: plus vijf specialisten

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.