Financiële problemen wegen op gezondheid

Mensen die zich in een situatie van "ernstige materiële deprivatie" bevinden, kampen met een slechtere gezondheid en vinden moeilijk toegang tot de gezondheidszorg. Dat blijkt uit een bevraging vorig jaar door de algemene directie Statistiek (Statbel) van de FOD Economie bij ongeveer 6.000 Belgische huishoudens.

Volgens Statbel bevond 5,1 procent van de Belgische bevolking in 2017 in een situatie van "ernstige materiële deprivatie". Dat wil zeggen dat ze te weinig geld hadden om in minstens vier van negen vastgestelde behoeften te voorzien, zoals een week vakantie per jaar nemen, rekeningen op tijd betalen, onverwachte uitgaven doen en het huis voldoende verwarmen.

Statbel peilde bij deze mensen naar hun gezondheid en hun toegang tot de gezondheidszorg. Maar liefst 43 procent van de personen ouder dan 16 jaar in ernstige materiële deprivatie blijkt met een chronische ziekte of een chronisch gezondheidsprobleem te kampen, terwijl 26 procent hun gezondheid als slecht of zeer slecht ervaren. Bij de rest van de bevolking gaat het om respectievelijk 24 en 8 procent.

Daarnaast blijkt dat 25 procent gezondheidszorg en 32 procent tandzorg heeft moeten uitstellen, tegenover 1 en 4 procent bij de rest van de bevolking. Een vijfde (19 procent) gaat nooit naar de huisarts en meer dan de helft (53 procent) brengt nooit een bezoek aan de tandarts. Bij de rest van Belgen gaat 12 procent niet naar de dokter en 29 procent niet naar de tandarts.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.