Vanaf nu kunnen alle huisartsen gebruik maken van het elektronisch getuigschrift

Vanaf 6 februari 2018 kunnen alle huisartsen vrijwillig -het is geen verplichting-  gebruik maken van het eAttest om getuigschriften rechtstreeks digitaal  door te sturen naar de ziekenfondsen. De procedure, die progressief ingevoerd werd, past in de modernisatie van de zorgverzekering die minister Maggie De Block voor ogen heeft.

In een latere fase zal het elektronisch getuigschrift uitgebreid worden naar andere zorgverstrekkers zoals bijvoorbeeld tandartsen en specialisten.

Maar hoe werkt het eAttest en waarop moet u letten? Domus Medica zet het een en ander op een rij.

  • U raadpleegt de verzekerbaarheid van uw patiënt via uw software. Als uw patiënt de derdebetalersregeling niet geniet, dan brengt uw software u automatisch naar eAttest.
  • U stelt het elektronische getuigschrift op en stuurt het via eAttest naar het ziekenfonds van uw patiënt.
  • Enkele seconden daarna stuurt het ziekenfonds u een ontvangstbevestiging. Na aanvaarding van de aanvraag zal het ziekenfonds het bedrag van de terugbetaling overschrijven naar de bankrekening van uw patiënt.
  • U geeft aan uw patiënt een bewijsstuk (met daarop onder meer het aangerekende bedrag, het bedrag van de honoraria volgens de overeenkomst enz.), waarop ook het nummer van de ontvangstbevestiging staat. Met dat nummer kan de patiënt de verwerking van het elektronische getuigschrift volgen.

Domus Medica wijst er op dat men op een aantal dingen moet letten. Zo moet het elektronische getuigschrift opgestuurd worden op de datum van de verstrekking. “U kunt dus geen getuigschriften sturen met betrekking tot de toekomst of het verleden. Doet u dat toch, dan volgt er altijd een weigering.

Van zodra u het nummer van de ontvangstbevestiging ontvangt,  kunt u het niet meer annuleren of corrigeren. “Let er op dat het attest zeker op naam van de juiste patiënt staat. Het is vooral uitkijken als er meerdere patiëntendossiers in het eigen pakket openstaan.

Voor arbeidsongevallen wordt overigens aangeraden om een gewoon attest te gebruiken, omdat de terugbetaling hiervoor op een andere manier verloopt.

Domus Medica wijst er op dat  eAttest  nog niet in alle medische pakketten geïmplementeerd werd. Op MyCareNet vindt u de stand van zaken.

Ten slotte dient er ook voorzichtig te worden omgegaan met attesten voor kinderen, aangezien de ouder van het kind die bij de huisarts langs gaat niet altijd de begunstigde rekeninghouder voor terugbetaling is.  Die situatie kan zich bijvoorbeeld voordoen bij gescheiden ouders. In dat geval kunt u best gebruik maken van een gewoon attest.

Omtrent de fiscale gevolgen van het eAttest wachten we nog op antwoord van het Riziv. Domus Medica zal hierover communiceren als er duidelijkheid rond is.  Tot slot kunnen we  melden dat in januari 2018 eAttest grondig getest werd bij 100 huisartsen in België. We hopen dan ook dat eAttest performant zal werken en zullen dit van nabij opvolgen”, aldus Domus Medica.  

Zie ook: 

Het elektronisch getuigschrift of ‘eAttest’ voor huisartsen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Boudewijn DE WILDE

    12 februari 2018

    Foutje : niet ALLE huisartsen , alléén deze die op tijd de software ter beschikking kregen .Ik schat een minderheid dus ...