Een app om mensen met gezondheidsrisico’s op te sporen?

Mensen in precaire situaties gaan steeds minder vaak naar de dokter. Het zou nuttig zijn om mensen op te sporen die hulp nodig hebben. In Antwerpen wordt een gezondheidsapplicatie getest om dat te doen.  

Mensen in een moeilijke sociaaleconomische situatie zijn geneigd minder snel naar de dokter te gaan als ze een gezondheidsprobleem hebben. In Borgerhout staat een Gezondheidskiosk waar geneeskundestudenten van de Universiteit Antwerpen voorbijgangers een gratis check-up en bloeddrukmeting aanbieden. Ze stellen ook een paar vragen over hun levensstijl. Het doel is om mensen in nood op te sporen en door te verwijzen naar een arts. Een wijkgezondheidsmedewerker helpt hen daarbij. Ze krijgen ook advies over voeding en lichaamsbeweging.

Een student geneeskunde, Louis Roodhooft, test voor zijn proefschrift een toepassing die de drempel voor mensen met weinig opleiding of die de taal niet machtig zijn te verlagen om een arts te raadplegen.  

Anura, de naam van de app, werd in Canada ontwikkeld door NuraLogix. Louis Roodhooft is de eerste die de app in Europa test. 

De gebruiker geeft zijn of haar leeftijd, geslacht, gewicht en lengte op. Vervolgens wordt hun gezicht gedurende dertig seconden op video gescand met behulp van een smartphone. Er is dus geen direct contact, het kan zelfs met een (video)selfie. De app maakt dan een verslag over mogelijke gezondheidsrisico's.  

“Het is niet de bedoeling dat deze applicatie een alternatief is voor het werk dat we hier doen met de Gezondheidskiosk”, zegt Dorien Onsea, coördinator van de Gezondheidskiosk. Roodhooft hoopt in elk geval dat het gemakkelijker wordt om mensen aan te sporen om een arts te raadplegen. 

Het ‘mechanisme’ achter de app is een combinatie van video-opname, gezichtsanalyse, het registreren van verschillende golflengten van licht door de huid, neurowetenschappen en fysiologie. De toepassing meet de hartslag en het hartritme, alsook de variabiliteit ervan, de ademhalingsfrequentie en de bloeddruk, 

De validiteit van de app werd getest in klinische studies. De ontwikkelaars van de app benadrukken dat de tool niet bedoeld is om een doktersconsultatie te vervangen, maar om patiënten te verwittigen wanneer het nodig is om een arts te raadplegen. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Johan Goris

    16 november 2022

    Van hun eigen website:
    NURALOGICS
    In the United States, this product is for Investigational Use only.
    The performance characteristics of this product have not been established.
    © Copyright 2021 NuraLogix Corporation
    en
    ANURA
    For Investigational Use Only.

  • Johan Goris

    16 november 2022

    Half getest in halve klinische studies ... volgens verkeerde standaarden;
    Hopelijk worden de bezoekers van deze kiosk geinformeerd dat ze deelnemen aan een al dan niet clinische studie met een onvoldoende gevalideerd medisch hulpmiddel.

  • Marc DE MEULEMEESTER

    16 november 2022

    Ik heb nu recent nen app op de kop getikt zodat ik af en toe in staat ben om eens met mijn eigen vrouw te vrijen : app me too !
    Te krijgen in elke betere speelgoedwinkel !