Nood aan EU regelgeving rond artificiële intelligentie

“De ontwikkelingen rond Artificiële Intelligentie (AI) gaan hard. Dat zorgt voor mooie innovaties, maar ook voor zorgen over de privacy en mogelijke uitsluiting van burgers”, aldus prof. dr. Daniel Mügge van de Universiteit van Amsterdam.

“De EU is hard bezig regels rond AI op te stellen en te bepalen welke systemen wel en niet welkom zijn. Maar hoe doet de EU dit als de grootste spelers, de VS en China, vaak andere ethische opvattingen hebben?” Politiek econoom Daniel Mügge gaat met zijn team onderzoeken hoe de EU haar ‘AI-diplomatie’ uitvoert en wat mogelijke toekomstscenario’s zijn.

“Regelgeving rond AI is nodig bijvoorbeeld vanwege zorgen over privacy en autonomie, mogelijke discriminatie van mensen, of onwenselijke militaire toepassingen. Maar hoe regels kunnen worden opgesteld, en hoe effectief die zullen zijn, is afhankelijk van ontwikkelingen in de rest van de wereld, omwille van het grensoverschrijdend karakter van AI. China en de VS, de grootste spelers op AI-gebied, hebben een grote invloed op de systemen die op de Europese markt komen. In ons onderzoek analyseren we hoe de EU met deze grote spelers omgaat bij het opstellen van regels”, aldus prof. dr. Mügge 

“Er worden nu al veel gesprekken gevoerd met de VS om ethische kaders rond AI vast te leggen. Met die kaders moet bijvoorbeeld discriminatie worden voorkomen en de macht van grote bedrijven als Google en Facebook worden beperkt. Maar in hoeverre dat lukt, is op dit moment een open vraag.”

Hoe het niet moet

“Met China is het nog lastiger afspraken te maken. Het land wordt hier vaak gezien als voorbeeld van hoe het niet moet: een overheid die door AI te veel macht over haar burgers heeft gekregen en mensen ermee onderdrukt. Tegelijkertijd heb je die afspraken met China wel nodig. Niet alleen heeft China een grote AI-sector en veel geld, China heeft ook toegang tot heel veel data. En die data zijn essentieel voor lerende computersystemen. Stel je krijgt vanuit China een veelbelovend AI-systeem aangeboden dat kanker in een vroeg stadium herkent. Voordat je dit systeem in een ziekenhuis inzet, wil je wel weten of de data die het herkenningsalgoritme voeden ethisch zijn verzameld.”

“Ook tussen EU-landen zie je trouwens verschillende opstellingen ten aanzien van AI regelgeving. Traditiegetrouw zijn Duitsers heel terughoudend over privacy-kwesties en het delen van persoonlijke data en dus voor strengere regels. Maar een land als bijvoorbeeld Estland ziet juist kansen zich te ontwikkelen als digitaal vooruitstrevend lab en heeft meer baat bij wat lossere regelgeving.”

“Naast die regelgeving voor systemen van buiten, probeert Brussel een sterke Europese AI sector van de grond te krijgen. Europese bedrijven zijn makkelijker te reguleren, en de Europese samenwerking is een voorwaarde om de enorme hoeveelheden data te integreren die nodig zijn om concurrerende AI-systemen te ontwikkelen. Brussel probeert hier vaart mee te maken want de technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Dat blijkt lastig, want beleidsvorming op het Europese niveau blijft een ‘stroperig’ proces.”

Toekomstscenario’s

“In ons onderzoek gaan we eerst in kaart brengen wat er nu speelt: in welke mate is de EU voor effectieve regelgeving afhankelijk van wat anderen doen? Op basis daarvan gaan we toekomstscenario’s schetsen met de voor- en nadelen van bepaalde keuzes. Onze insteek is dat je niet één aanpak moet formuleren voor alle AI-systemen, of één set regels die je als EU altijd inzet. Afhankelijk van de specifieke AI-toepassing, kan het bijvoorbeeld raadzaam soms zijn de Amerikaanse aanpak te volgen, op een ander terrein mondiale afspraken te maken, en bij nog weer andere problemen juist een eigen EU visie en aanpak te ontwikkelen”, zo zegt prof. Mügge.

> EU-parlement neemt aanbevelingen aan over AI

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Johan Goris

  01 mei 2022

  Trade-off is onmogelijk te verantworden ...
  Internationale standardisatie met betrekking tot continue monitoring,
  bvb via BIAS AUDITS van zowel design, training en specifiek gebruik,
  moeten de uitkomst (decision support performance) vrijwaren van gaps
  op het vlak van discriminatie, unfairness, irrelevantie, ...