Nieuwe AI-tool kan longkanker identificeren 

Artificiële intelligentie (AI) kan artsen helpen longkanker eerder vast te stellen, zo blijkt uit een studie onder leiding van onderzoekers van The Royal Marsden NHS Foundation Trust. Het algoritme presteert beter en doeltreffender dan de huidige methoden, zo blijkt uit het onderzoek. De resultaten werden gepubliceerd in The Lancet’s eBioMedicine journal.

De LIBRA-studie - gesteund door The Royal Marsden Cancer Charity , het National Institute for Health and Care Research (NIHR), RM Partners en Cancer Research UK en het Imperial College Londen gebruikte gegevens van de CT-scans van bijna 500 patiënten met grote longnodules om een AI-algoritme te ontwikkelen. Het AI-model werd vervolgens getest om te zien of het nauwkeurig kankergezwellen kon identificeren.

Het algoritme presteert beter en doeltreffender dan de huidige methoden, zo blijkt uit het onderzoek. De resultaten werden gepubliceerd in The Lancet’s eBioMedicine journal 

“Volgens deze eerste resultaten lijkt ons model grote longkankernodules nauwkeurig te identificeren. Nu zijn we van plan om de technologie te testen op patiënten met grote longnodules in ziekenhuizen om te zien of het nauwkeurig hun risico op longkanker kan voorspellen”, aldus dr. Benjamin Hunter, oncoloog in het Royal Marsden en klinisch onderzoeker aan het Imperial College London.   

De onderzoekers hopen dat deze technologie uiteindelijk de opsporing van longkanker zal kunnen versnellen door patiënten met een hoog risico sneller te behandelen en door de analyse van patiëntenscans te stroomlijnen. 

Het nieuwe model kan artsen ook helpen beslissingen te nemen voor patiënten waarvoor vandaag geen duidelijk zorgpad bestaat, aldus de onderzoekers. 

Radiomics 

Om de gegevens van de CT-scan te analyseren, gebruikten de onderzoekers een techniek die radiomics wordt genoemd en die informatie over de ziekte van de patiënt kan halen uit medische beelden die niet gemakkelijk zichtbaar zijn voor het menselijk oog.

“Hoewel dit onderzoek zich nog in een vroeg stadium bevindt, is het een voorbeeld van het essentiële wetenschappelijke klinische onderzoek dat we uitvoeren. Met dit werk hopen we grenzen te verleggen om de opsporing van de ziekte te versnellen met behulp van innovatieve technologieën zoals AI”, zo zegt hoofdonderzoeker van de Libra-studie dr. Richard Lee van de Royal Marsden NHS Foundation Trust. “Mensen bij wie longkanker in het vroegste stadium wordt vastgesteld, hebben veel meer kans om vijf jaar te overleven dan mensen bij wie de kanker laat wordt ontdekt. Dit betekent dat het een prioriteit is dat we manieren vinden om de ziekte sneller op te sporen, en deze studie - die de eerste is om een radiomicsmodel te ontwikkelen dat specifiek gericht is op grote longnodules - zou op een dag artsen kunnen helpen bij het identificeren van risicopatiënten.”

“De LIBRA-studie levert een nationale pijplijn opgeleverd voor multi-centrisch AI-onderzoek naar longnodules.  Ons model blijkt beter te presteren dan klinische radiologen en de Brock-score, en de doeltreffendheid is vergelijkbaar met de Herder-score”, aldus de auteurs. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.