Kan ChatGPT de huisartsgeneeskunde redden?

De Engelse huisarts Matt Greenwood gaf ChatGPT de opdracht een verhaal te schrijven over hoe NHS England de huisartsenpraktijken uit het slop kan halen. En het resultaat was meer dan behoorlijk, aldus de huisarts in Pulse Today.

“Onlangs had ik een idee: ChatGPT, de nieuwe AI-chatbot de opdracht geven: 'Schrijf alsjeblieft een fictief verhaal over hoe NHS England het falen van de huisartsenpraktijk heeft veroorzaakt’”, aldus huisarts Matt (West Sussex) in Puse Today. Hij kreeg het volgende antwoord:

"Er was eens een nationale gezondheidsdienst (national health service executive of NHSE) die belast was met het management van de gezondheidszorg in het land. Na verloop van tijd richtte de NHSE zich steeds meer op kostenbesparing en efficiëntieverbetering en begonnen deze doelstellingen voorrang te krijgen op de patiëntenzorg en -resultaten.

Als gevolg daarvan voerde de NHSE een reeks beleidsmaatregelen en richtlijnen in die aanzienlijke druk uitoefenden op huisartsen, de artsen die verantwoordelijk zijn voor de eerstelijnszorg. Dit beleid omvatte strikte budgettaire plafonds, verhoogde administratieve lasten en verlaagde terugbetalingstarieven.

Na verloop van tijd werd het voor huisartsen steeds moeilijker om hun praktijk doeltreffend te runnen. Velen hadden moeite om hun patiënten zorg van hoge kwaliteit te bieden en tegelijkertijd de financiële en administratieve eisen van de NHSE in goede banen te leiden.

Daardoor werden veel huisartsen gedwongen hun praktijk te sluiten, vervroegd met pensioen te gaan of elders werk te zoeken. Dit veroorzaakte een tekort aan huisartsen in het hele land, waardoor veel patiënten geen toegang hadden tot eerstelijnszorg.

Ondanks het toenemende bewijs van de schade die door hun beleid werd veroorzaakt, weigerde de NHSE van koers te veranderen en hield zij vol dat de aanpak noodzakelijk was om de kosten te beheersen en de efficiëntie te verbeteren. Als gevolg daarvan hield het falen van de huisartsenpraktijk aan, met desastreuze gevolgen voor zowel patiënten als artsen."

De huisartsgeneeskunde herstellen
Daarna vroeg de huisarts het volgende. "Schrijf alsjeblieft een fictief verhaal over hoe NHS England de huisartsenpraktijk heeft gered en hersteld. hij kreeg het volgende antwoord:

"Er was eens een tijd dat de huisartsgeneeskunde in Engeland in grote moeilijkheden verkeerde. De NHS worstelde met de overweldigende vraag naar medische diensten en vooral de huisartsgeneeskunde voelde de druk. Patiënten moesten weken, soms maanden wachten om een huisarts te zien. De prevalentie van burn-out bij artsen was hoog. Ze waren overwerkt en overspannen waren, en vele artsen stapten uit het beroep. 

Maar op een dag besloten de leiders van NHS England actie te ondernemen. Ze zagen in dat de huisartsgeneeskunde de ruggengraat van de NHS was en dat die moest worden gered en hersteld. Dus stelden ze een uitgebreid plan op om de crisis aan te pakken.

Ten eerste verhoogden ze de financiering van de huisartsgeneeskunde, waardoor meer huisartsen konden worden aangenomen en ze de middelen kregen die ze nodig hadden om hun patiënten betere zorg te verlenen. Ze investeerden ook in technologie, zoals telegeneeskunde en elektronische patiëntendossiers, zodat huisartsen gemakkelijker met elkaar kunnen communiceren en beter gecoördineerde zorg kunnen verlenen.

Vervolgens hebben ze maatregelen genomen om de administratieve lasten voor huisartsen te verlichten, zodat die meer tijd aan hun patiënten kunnen besteden. Er werd meer administratief personeel aangenomen voor het papierwerk en de procedures werden gestroomlijnd om de bureaucratie te verminderen.

De NHS nam ook maatregelen om de geestelijke gezondheid en het welzijn van de huisartsen te ondersteunen, omdat men inzag dat de artsen onder enorme druk stonden en steun nodig hadden. Dit omvatte counselingdiensten en netwerken voor collegiale ondersteuning.

Als gevolg van deze maatregelen begon de huisartsgeneeskunde in Engeland weer op te bloeien. Patiënten konden sneller bij hun huisarts terecht en de artsen konden meer persoonlijke en effectieve zorg verlenen. Het aantal gevallen van burn-out bij huisartsen begon te dalen en meer studenten geneeskunde zagen huisartsgeneeskunde als een levensvatbare carrièreoptie.

Dankzij de inspanningen van NHS England werd de huisartsgeneeskunde gered en hersteld, waardoor patiënten in Engeland toegang kregen tot hoogwaardige medische zorg wanneer ze die het meest nodig hadden." 

Wat te bewijzen was…
“Het is veelzeggend dat een AI-chatbot een meer samenhangend begrip heeft van de uitdagingen waarmee de huisartsgeneeskunde wordt geconfronteerd, en een beter begrip van de vereiste oplossingen, dan letterlijk honderden senior NHS England-managers”, zo besluit de huisarts  Matt Greenwood.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    15 maart 2023

    Niet te geloven dat die AI-chatbot even goede opstellen kan schrijven als ik !
    Het tweede deel leest wel als 1 sprookje van Grimm !