Belgische mental health app eclatant ‘viraal’ succes op sociale media

Het Zelfhulpprogramma ‘MijnKwartier.be’waarover ook De Specialist en MediSfeer al berichtten, haalt meer dan 8 miljoen views en zelfs de internationale pers waaronder Fox News en Newsweek. Ongetwijfeld speelt de pandemie een katalysator-rol. Het programma mikt ook op een mentale ‘reset’ voor artsen.

‘MijnKwartier.be’ is een online trainingsprogramma voor mentale veerkracht. Het biedt dagelijks 15 minuten zelfzorg tegen angst, depressie, eenzaamheid, quarantainestress, coronastress e.a. De app start met een zelftest die beschikbaar is in 5 talen. Al 15 miljoen deelnemers legden deze de gratis zelftest af.

Vooral jongeren delen hun resultaten nu viraal. Dr. Koeck: “Dit is een fenomeen dat we vroeger nooit zagen, voor de covid-19 crisis. In het verleden hielden mensen hun scores geheim.” Hij vermoedt dat dit een noodkreet is om hulp.

TikTok

Enkele Amerikaanse mediagiganten als FOX News en Newsweek pikten dit op, waarna andere internationale pers volgde. Boven op de verhoogde toestroom via sociale media, resulteerde een challenge op TikTok in meer dan 8 miljoen hits in alle 5 beschikbare talen.

Resultaten tonen aan dat na het volgen van het programma stress (spanning, angst en depressiviteit) met 60 à 70% afneemt, terwijl levensvreugde gemiddeld in 21 dagen met meer dan 40% toeneemt.

‘Reset’ voor artsen

Uit het onderzoek van ‘MijnKwartier.be’ blijkt dat er een tiental heel specifieke klachten samenhangt met de covid-19-crisis.

Daarom is er binnen het programma recent een nieuw covid-19-traject uitgestippeld dat mensen begeleidt die zich eenzaam voelen of stress ondervinden van de quarantaine. Plus een tweede specifiek ‘HELDEN-traject’ om artsen, verpleegkundigen en hulpverleners na deze traumatische tweede golf een posttraumatische mentale ‘reset’ te bezorgen.

“We willen er ook zijn voor artsen, verpleegkundigen en anderen uit de zorgsector. Zij hebben maar al te vaak te maken met traumatische herinneringen. De nood aan schaalbare online hulpverlening is groot, en wij zijn daar klaar voor.”

Tsunami, zelfs bij Amerikaanse verkiezingen

Ruim 8 miljoen jongeren delen hun noodkreet met elkaar via deze app tijdens covid-19, signaleert ontwikkelaar dokter Paul Koeck niet zonder trots. “Begin november noteerden een virale tsunami aan inschrijvingen. Zelfs op de Amerikaanse verkiezingsdag trok de app miljoenen bezoekers uit de Verenigde Staten aan. Op enkele weken tijd moesten we de performantie van onze servers met een factor x 150 verhogen zonder dat we begrepen wat er gebeurde. Gelukkig dat we net op 2 oktober ons totaal vernieuwd softwareplatform gelanceerd. Dat liet ons toe om snel op te schalen.”

De eerste beweging die dr. Koeck observeerde wat een verdubbeling van zowel bezoekers, gratis testen als inschrijvingen van maart naar mei, nadien volgde een nog snellere stijging in Zuid-Amerika (Spaans), op Mis15Minutos.com. Aanvankelijk moeilijk te verklaren, tot die curve plots exponentieel knikte en hij verhoogde activiteit opmerkte in Spaanstalige sociale media. Een tiental dagen later, daags voor de Amerikaanse verkiezingen deed zich hetzelfde voor in het Engels, vooral vanuit de USA.

“Ik gok dat dit versneld werd toen FOX News en Newsweek over onze website schreven en in diezelfde periode een virale TikTok challenge ontstond.”

“Twee dagen later sprong deze piek over naar het Franstalige Mes15Minutes.com en het Duitstalige MeineViertelStunde.com., en als laatste een spill-over naar het Nederlandstalige MijnKwartier.be/.nl.”

Pre-covid vs. covid

Pre-covid merkte Koeck dat mensen net wegbleven van sociale media en hun "zorgen" privé hielden. Blijkbaar is er nu tijdens lockdown en covid een verschuiving in de jongere generatie die niet enkel dansjes en komische dingen deelt, maar ook andere gevoelens.

Jongeren leggen wel degelijk de test af om zelf in de spiegel te kijken, zelfs al delen ze het nadien soms een beetje herverpakt als onderdeel van hun "identiteitsmarketing" eigen aan die jongere generatie, analyseert hij. “Het is een combinatie van enkel nog digitaal kunnen communiceren terwijl de jongeren levensecht contact missen en toch hun emoties proberen te delen en op zoek gaan naar een uitweg. Mij viel bijvoorbeeld op dat vele jongeren terecht met elkaar deelden dat een test iets is dat je ook met een professional moet bespreken, wat wij zelf ook zo veel als mogelijk naar voren schuiven.”

De app is actief in 100 landen en de test bereikt mensen uit 200 landen, dus alle culturen en lagen van de bevolking.

Opvolging

“Vermits we alle deelnemers nu permanent om de 6 maanden opvolgen, zullen we binnenkort hopelijk meer inzicht verwerven in of de cohorte die nu tijdens covid opstart in kenmerken of scores verschilt van de cohortes pre-covid. Ik ben zelf erg nieuwsgierig naar die analyse”, besluit dr. Koeck.

Eerder werden al resultaten van de app voorgesteld op het 17de en 19de medische Wereldcongres Psychiatrie door Dr. Paul Koeck, auteur van het zelfzorgprogramma ‘MijnKwartier.be’.

> De zelftest kunt u hier gratis afleggen.

 Lees ook:

Gunstige resultaten voorgesteld op internationaal congres

Onlinehulp tegen stress boekt fors succes

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.