Artsen in de VS raken steeds meer vertrouwd met digitale medische tools

Volgens een onderzoek van de American Medical Association (AMA) ziet 93% van de artsen een zeker of groot voordeel in het gebruik van e-health tools. In 2016 deed slechts 85% dat.

De AMA ondervroeg 1.300 artsen in 2016, 2019 en 2022 over hun perceptie van digitale gezondheid en hoe ze deze technologieën in hun praktijk adopteren. Dit jaar zei 44% een duidelijk voordeel voor de patiëntenzorg te zien, tegenover 36% in 2019 en 31% in 2016. Dit bracht AMA-voorzitter dr. Jack Resneck ertoe om te zeggen dat “de snelheid waarmee artsen digitale gezondheidsinstrumenten invoeren, is versneld met het toenemende optimisme over de voordelen van goed ontworpen, patiëntvriendelijke tools". Dit toont het belang aan dat artsen hechten aan hulpmiddelen die de gezondheid van patiënten verbeteren en tegelijkertijd de technische en administratieve last verlichten waarmee zij dagelijks worden geconfronteerd.”

Uit het onderzoek blijkt ook dat artsen meer digitale hulpmiddelen gebruiken. Het gemiddelde aantal is gestegen van 2,2 in 2016 naar 3,8 in 2022. De meest opvallende verandering is de opmars van de "virtuele zorg". Het aantal artsen dat gebruik maakt van telegeneeskunde is tussen 2016 en 2019 verdubbeld (van 14% naar 28%). in 2022 is het gestegen tot 80%.  Tegelijkertijd zegt 30% van de artsen telemonitoring te gebruiken om redenen van efficiëntie, terwijl slechts 12% dat in 2016 deed.  En 34% zegt vandaag, tegenover 13% in 2016, telemonitoring met alarmsystemen te gebruiken voor patiëntenzorg op afstand.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de klinische ontwikkeling van de patiënt en een betere efficiëntie dankzij automatische gegevensregistratie de twee factoren zijn die de aantrekkingskracht van de hulpmiddelen voor artsen hebben beïnvloed. De vermindering van stress en het risico van burn-out zijn de laatste jaren almaar belangrijker geworden. In 2022 plaatst 76% van de ondervraagde artsen deze aspecten bij de belangrijke of zeer belangrijke redenen die hen tot digitale geneeskunde hebben aangezet. Zes jaar geleden deed slechts 66% dezelfde uitspraak. En 85% vindt de integratie van elektronische medische dossiers en de dekking ervan door de beroepsverzekering vandaag belangrijk of zeer belangrijk.

Hoewel het gebruik van nieuwe technologieën laag blijft, tonen artsen enige belangstelling om ze toe te passen. In de enquête zei 18% dat ze kunstmatige intelligentie-instrumenten gebruiken om hun efficiëntie in hun dagelijkse praktijk te verbeteren. 39% zei van plan te zijn dit binnen een jaar te doen.

> Het rapport van de AMA

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.