Artificiële intelligentie (AI) speelt een steeds belangrijkere rol in de geneeskunde. Op het European Congress of Rheumatology (Eular) , dat net is afgelopen in Milaan, demonstreerden Nederlandse onderzoekers de kracht van dit nieuwe hulpmiddel, dat zou kunnen helpen om reumatische aandoeningen eerder te behandelen.
Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een belangrijke doorbraak bereikt op het gebied van vaccinatie door een draagbare 3D-printer te ontwikkelen die hittestabiele vaccinpleisters kan produceren. Met deze revolutionaire technologie kunnen vaccins enkele maanden bij kamertemperatuur worden bewaard, waardoor er geen koelketen nodig is en de distributie ervan in moeilijk bereikbare gebieden wordt vergemakkelijkt.
Een Nederlander die in 2011 een dwarslaesie (onderbreking van de zenuwen in de rug) opliep, kan weer stappen met een rollator. Daarvoor zorgen speciale implantaten in de hersenen en rug, een nieuwe technologie die werd ontwikkeld door neurowetenschappers van de Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) in Zwitserland, zo raakte woensdag bekend via een publicatie in het vakblad Nature.
Een Britse startup wil een revolutie ontketenen in de meting van chronische obstructieve longziekten (COPD). Sinds de uitvinding van de spirometer in 1846 is de technologie weinig veranderd. De in Cambridge gevestigde startup TidalSense beweert een revolutionair toestel te hebben ontwikkeld dat betaalbaar en draagbaar is en ook CO2 meet, de N-Tidal.
Artificiële intelligentie (AI) kan mogelijk tot drie jaar van tevoren voorspellen of iemand pancreaskanker zal krijgen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Het onderzoek suggereert dat een AI-tool mensen die risico lopen op de dodelijke ziekte, die moeilijk in een vroeg stadium te diagnosticeren is, kan opsporen aan de hand van de medische dossiers van patiënten.
Een team onderzoekers van de Universiteit van Texas in Austin heeft een ultradunne, lichtgewicht elektronische tatoeage ontwikkeld, een zogenaamde e-tattoo, die op de borst wordt bevestigd voor continue, mobiele hartmonitoring buiten een klinische setting. De tattoo bevat twee sensoren die samen een duidelijk beeld geven van de gezondheid van het hart, waardoor artsen beter in staat zijn vroege waarschuwingssignalen van hartaandoeningen op te sporen.
Experts roepen in de BMJ op tot de stopzetting van de ontwikkeling van artificiële intelligentie totdat regelgeving is ingevoerd.
De covid-19 pandemie maakte de verstrekking van zorg voor kankerpatiënten op afstand noodzakelijk waardoor de telegeneeskunde én het onderzoek in een stroomversnelling raakte.
In de UZ Leuven wordt al zowat vijftien jaar onderzoek gedaan naar methodes om het comfort van kinderen in de MRI-scanner te verbeteren. “We willen de kinderen beter voorbereiden op de scan zodat ze die minder beangstigend vinden en zodat de beeldvorming ook beter lukt”, zegt Sam Geuens, pediatrisch psycholoog aan UZ Leuven.
Observeren maakt al van oudsher deel uit van ‘de geneeskunst’. Hier komen verschillende zintuigen bij kijken, onder andere het zicht (inspectie), het gehoor, de tastzin en, in mindere mate, de reukzin en de smaak (die laatste twee zijn nagenoeg volledig uit de praktijk verdwenen).
Het zou inderdaad interessant zijn om de indexatie van de werkingskosten van onze talrijke (!) mutualiteiten eens te bekijken .
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Ja, want in de sprookjeswereld van de CM bestaat geen inflatie. Die 1€ stamt nog uit de tijd dat je met 1€ een brood kon kopen of een koffie ergens.
Waarom probeert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke alles te doen om de zorgverstrekkers tegen elkaar op te zetten? Dr A. Van Staey.
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Deze reactie wijst erop dat Prof.Hoebeke (dekaan !) wijst erop dat hij de problematiek niet kent noch beheerst. Jammer toch...
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?
Medi-Sfeer Nr. 778
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?