Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een nieuw toestel ontworpen dat in een beha kan worden geïntegreerd om patiënten met een hoog risico op borstkanker te monitoren.
De École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) ontwikkelde in samenwerking met de Hôpitaux universitaires de Genève (HUG) een algoritme op basis van kunstmatige intelligentie. Het kreeg de naam DeepBreath en zal worden toegepast bij de intelligente stethoscoop Pneumoscope. Het innovatieve instrument moet ademhalingsaandoeningen nauwkeuriger diagnosticeren, vooral op geïsoleerde of moeilijk te bereiken locaties.
Onderzoekers van het Nijmeegse Radboudumc ontwikkelden een computermodel op basis van gezichtsherkenning. Ontwikkelingsstoornissen en syndromen als gevolg van een genetische afwijking kunnen zo sneller herkend worden. Dat is een wereldprimeur. Hiermee kunnen artsen vaker de juiste diagnose stellen.
Het EpiCURA-ziekenhuis, de Universiteit van Mons, het UMC Sint-Pieter en Hôpital Foch (Parijs) namen deel aan een van de eerste internationale studies over de prestaties van ChatGPT bij het beheer van concrete klinische gevallen. Hoewel blijkt dat AI diagnoses kan stellen en suggesties kan doen voor aanvullend onderzoek en passende behandelingen, is het (nog) niet klaar om de expertise van de arts te vervangen.
In een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports, hebben Tilburg University-onderzoekers, samen met collega's van het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe en Philips binnen het Eindhoven MedTech Innovation Center een betrouwbaarder en beter presterend algoritme ontwikkeld. Dit algoritme kan op basis van deep learning slaapgegevens (gemeten met polsgedragen wearables) van mensen met slaapstoornissen beter analyseren dan tot nu toe mogelijk.
Gastro-intestinale (GI) tumoren komen frequent voor en zijn één van de belangrijkste oorzaken van kankergerelateerde sterfte wereldwijd. Endoscopische screening is sinds geruime tijd de gouden standaard in zowel de bovenste als de onderste GI-tractus, maar endoscopie is niet feilloos.
Het OLV (Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis) in Aalst zet de schouders onder een toepassing die hartfilmpjes met behulp van artificiële intelligentie razendsnel kan scannen. Een geavanceerde klinische assistent, PMcardio genaamd, kan vandaag al helpen om 38 cardiovasculaire aandoeningen op te sporen. Maar in de toekomst zou de technologie ook eventueel hartfalen kunnen voorspellen.
De ‘Barometer Digitale Inclusie 2022'[1] van de Koning Boudewijnstichting bracht een verontrustende evolutie aan het licht: tussen 2019 en 2021 is het aantal Belgen dat digitale uitsluiting riskeert, gestegen van 40% naar 46%. De digitalisering gaat razendsnel, waardoor de digitale kloof steeds groter wordt. Digitale exclusie treft niet alleen kwetsbare groepen, maar treedt op in alle lagen van de samenleving in België.
Het toenemende gebruik van medische applicaties vereist een absoluut vertrouwen in de kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid ervan. Maar hoe kunnen deze applicaties worden beoordeeld op elk van deze cruciale aspecten? Een geloofwaardig kwaliteitslabel zou wel eens het antwoord kunnen zijn.
De afgelopen jaren is AI-software (kunstmatige intelligentie) een veelgebruikt hulpmiddel geworden in Amerikaanse ziekenhuizen. Ze wordt gebruikt om te helpen bij diagnoses, om de toestand van patiënten te monitoren en om te waarschuwen bij plotselinge veranderingen. Er lijkt zich echter een zorgwekkende trend af te tekenen: sommige verzorgers zien zich gedwongen om blindelings de instructies van het algoritme op te volgen, zelfs als ze weten dat het een vergissing is.
Het zou inderdaad interessant zijn om de indexatie van de werkingskosten van onze talrijke (!) mutualiteiten eens te bekijken .
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Ja, want in de sprookjeswereld van de CM bestaat geen inflatie. Die 1€ stamt nog uit de tijd dat je met 1€ een brood kon kopen of een koffie ergens.
Waarom probeert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke alles te doen om de zorgverstrekkers tegen elkaar op te zetten? Dr A. Van Staey.
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Deze reactie wijst erop dat Prof.Hoebeke (dekaan !) wijst erop dat hij de problematiek niet kent noch beheerst. Jammer toch...
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?
Medi-Sfeer Nr. 778
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?