Chinese autoriteiten sluiten twee ziekenhuizen die zorg weigerden wegens Covid

De Chinese autoriteiten hebben twee ziekenhuizen in de miljoenenstad Xi'an gesloten. Beide instellingen werden ervan beschuldigd mensen in nood zorg te hebben geweigerd wegens de coronamaatregelen. Ze moeten nu drie maanden de deuren sluiten en meerdere personeelsleden ontslaan.

De bal ging begin december aan het rollen toen een acht maanden zwangere vrouw twee uur lang de toegang tot het ziekenhuis van Gaoxin  werd geweigerd. Als reden werd aangehaald dat haar negatieve coronatest net de geldigheidsduur van 48 uur had overschreden. De vrouw kreeg een miskraam. De directeur van de gezondheidsdiensten in Xi'an bood publiekelijk zijn verontschuldigingen aan, waarna het stadsbestuur het ontslag van de ziekenhuisdirecteur en "betrokken ambtenaren" aankondigde.

Bij een ander incident zei een inwoner dat haar vader overleden was aan de gevolgen van een hartstilstand nadat hij geweigerd werd wegens de coronamaatregelen.

Beide betrokken ziekenhuizen moeten nu drie maanden lang hun activiteiten schorsen. Ze "hebben verzaakt aan hun plicht om levens te redden en gewonden te helpen", klinkt het in het communiqué, "met als gevolg vertragingen bij de redding, diagnose en behandeling van ernstig zieke patiënten".

Het ziekenhuis van Gaoxin moet bovendien de directeur en meerdere werknemers ontslaan. Het andere ziekenhuis moet zijn voorzitter en hoofdverpleegkundige ontslaan en de adjunct-chef schorsen.

De metropool Xi'an is sinds 23 december in lockdown.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.