ZNA nierkliniek genomineerd voor klare taal

De ZNA nierkliniek sleepte een nominatie van Health & Care in de wacht voor haar helder taalgebruik. U kunt hiervoor nog stemmen tot en met 20 april.

Op woensdagavond 25 april reikt Health & Care 7 prestigieuze awards uit voor de zorgsector. Een zevenkoppige jury selecteerde de ZNA Nierkliniek als een van de genomineerden voor de categorie ‘Hospitality’. Het publiek kan nu nog een stem uitbrengen tot en met 20 april.

Ziekenhuizen worden zich almaar meer bewust van het belang van duidelijke communicatie en ZNA is zeker niet het enige ziekenhuis dat daarvoor inspanningen levert. Maar ZNA Nierkliniek doet dat wel zeer actief. Jarenlange inzet en een hele reeks initiatieven hebben ertoe geleid dat de ZNA Nierkliniek informatie geeft die helder, laagdrempelig en toegankelijk is voor alle nierpatiënten, ongeacht hun opleiding en geletterdheid, hun taal of cultuur. En dit tijdens alle fases die de nierpatiënten doorlopen: van predialyse-stadium tot dialysebehandeling.

Voorbeelden van de genomen initiatieven zijn:

  • een opleiding ‘taal & diversiteit’ voor de ziekenhuismedewerkers,
  • duidelijk geschreven patiëntbrochures
  • lessen Nederlands voor anderstalige patiënten.

Patiëntenraad

Elk initiatief wordt trouwens ook afgetoetst met de patiëntenraad van de dienst Nefrologie. Deze patiëntenraad juicht het Klare Taal-beleid alleen maar toe: “Dokterstaal en medische termen zijn vaak moeilijk voor mensen die niet in het vak zitten. Bovenop de zorgen over hun ziekte zelf, maken patiënten zich ook vaak zorgen omdat de informatie die ze krijgen niet helemaal duidelijk is. En dat heeft de ZNA Nierkliniek goed begrepen: dankzij hun inspanningen krijgen we éindelijk patiëntbrochures die we van A tot Z begrijpen’. Een hele opluchting en een voorbeeld voor anderen.”

Dr. Wendy Engelen: “Met de hulp van de mensen van Atlas - de Antwerpse stadsdienst voor integratie & inburgering - kwamen we tot het inzicht dat ook ‘klare taal’ kan helpen. Met de tips die we kregen, zijn we in een werkgroep aan de slag gegaan. We namen onze  patiëntenvoorlichting grondig door en zochten naar simpele en consistente woordkeuzes en naar een logische opbouw van de boodschap. Vandaag proberen we consequent klare taal te gebruiken in brieven en brochures. Onze oude en nieuwe teksten legden we ook voor aan patiënten. Waar de oude brochures veel opmerkingen kregen, worden de nieuwe brochures erg positief ontvangen.

We appreciëren het dus zeer dat we genomineerd zijn. Stemmen voor de Health & Care Award kan nog tot en met 20 april. We hopen dat het grote publiek onze initiatieven evenzeer waardeert en dat we de hospitality-award in de wacht kunnen slepen.”

In oktober 2017 ontving de ZNA Nierkliniek al een eerste award voor hun project ‘Klare taal voor nierdialysepatiënten’: de ‘Health literacy award’ van MSD in de categorie Speciality Care.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.