Ziekenhuisdirecteur ontslagen in volle netwerkvorming

Dokter Guy Buyens, algemeen directeur van het AZ Jan Portaels Vilvoorde, werd zopas ontslagen. Dat vernam De Specialist uit goede bron. Het ontslag komt erg ongelegen na een gecontesteerde beslissing bij de netwerkvorming, al is het niet zeker dat die beslissing de doorslag gaf voor het ontslag.

Dat het AZ Jan Portaels Vilvoorde onlangs de intentie te kennen gaf om toe te treden tot het netwerk Mechelen-Lier-Bonheiden (MeLiBo), werd niet door iedereen in dank afgenomen. Het stadsbestuur van Vilvoorde bijvoorbeeld gaf de voorkeur aan een samenwerking met het UZ Brussel, dat momenteel wat geïsoleerd staat want ook een mogelijke samenwerking met Aalst (Denderbekken) is nog niet rond.

Volgens de zogenaamde 'natuurlijke patiëntenstromen' waarop ook Jo Vandeurzen zich baseert om de ziekenhuisnetwerken vlot te laten matchen met de eerstelijns-zorggebieden, was de keuze van Vilvoorde ook een streep door de rekening. De patiëntenstromen werden in kaart gebracht door zijn eigenste Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid. Op basis van die gegevens zou Vilvoorde moeten samenwerken met Halle, Asse (OLV) en het UZ Brussel.

Kenners zeggen dat de intentiebeslissing van Vilvoorde moeilijk terug te draaien valt, al zal de interministeriële conferentie van 26 februari hierover uitsluitsel moeten geven. Pas dan zal alles geleidelijk in een definitieve plooi vallen. Het AZ Jan Portaels verdedigde zijn netwerkbeslissing met de stelling dat de visie van het ziekenhuis het best aansluit bij die van de ziekenhuizen van MeLiBo.

Nieuwbouwsoap

Een andere factor die de ontslagen algemeen directeur van het AZ Jan Portaels parten speelde en waarvan hij het slachtoffer werd, was de aanslepende politieke besluitvorming over een vergunning voor een nieuwbouw. Die werd finaal niet toegekend, wat uiteraard enorme repercussies heeft op strategische beslissingen. 

Achter de schermen zou men dr. Buyens dan weer 'te weinig daadkracht' hebben aangewreven als reden voor zijn ontslag. Wat in deze context een tikkeltje cynisch klinkt. 

AZ Jan Portaels: "Geen echt ontslag"

Het AZ Jan Portaels reageert eerder technisch op dit alles en meldt dat "het niet gaat om een ontslag maar over de beëindiging van een samenwerking in onderling overleg met de raad van bestuur."

Ons congres MeMHo (Me and My Hospital) op 17 maart focust onder meer op leiderschap in ziekenhuizen en de daaraan gekoppelde 'netwerkstress'.

------------

Intussen bereikte ons ook het nieuws dat Guido Van Oevelen geen voorzitter meer is van het netwerk MeLiBo en van Emmaüs. Zijn plaats bij Emmaüs wordt ingenomen door Prof. Katrien Kesteloot (financieel directeur UZ Leuven). Dat zou tot nader order niets te maken hebben met het ontslag van Guy Buyens.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.