Ziekenhuis bedacht met onterechte boete van 450.000 euro

Neen, het was niet om te lachen: een Vlaams ziekenhuis kreeg enkele maanden geleden een fikse boete van het Riziv van niet minder dan 450.000 euro omdat het buiten de lijntjes zou hebben gekleurd voor de referentiebetalingen. Na protest gaf het Riziv toe dat het zich vergist had…

Het systeem van de referentiebedragen verandert definitief volgens een voorgestelde wettekst die nu circuleert. Daarin staat dat het stopt op 31 december 2017. Een goede zaak, luidt het in de ziekenhuiswereld. Heel wat ziekenhuizen kregen immers dit najaar een brief met penalisaties in 2014, drie jaar na de feiten. De spelregels werden veranderd halverwege, zonder enig overleg, aldus kritikasters.

Vreemd is ook dat een Vlaams ziekenhuis onlangs een boete kreeg opgelegd van 450.000 euro, wat intern heel wat deining teweegbracht. Het ziekenhuis diende meteen een bezwaarschrift in. Zowat één week na het indienen van dat bezwaarschrift kwam de laconieke mededeling van het Riziv dat het om een vergissing ging… Het ziekenhuis moest niets terugbetalen. Een significant verschil uiteraard, maar dat belooft als men echt met gestandaardiseerde laagvariabele zorg zal werken.

Het nieuwe systeem van referentieterugbetalingen zou starten op 1 september 2018. Men spreekt van een open enveloppe, in tegenstelling tot vroeger toen men werkte met gesloten enveloppes. Zo zal het financiële totaalrisico voor patiënten gedragen worden door de overheid. Het risico per patiënt moeten ziekenhuis en artsen (afgekapseld budget) uiteraard op zich nemen.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.