Ziekenfondsen moeten bijkomende consultatie  zelfde dag terugbetalen (Bvas)

Er loopt nogal wat mis bij de uitbetaling van bijkomende consultaties op dezelfde dag aan huisartsen. De Bvas roept zowel de ziekenfondsen als de softwareproducenten tot de orde.

Bvas stelt vast dat verscheidene huisartsen problemen ondervinden met de uitbetaling van een bijkomende consultatie die op dezelfde dag bij dezelfde patiënt is uitgevoerd. De beroepsverdedigingsvereniging roept de softwareproducenten op om hun pakketten up-to-date te houden zodat misverstanden uitgesloten worden. Wat in elk geval niet door de beugel kan, is dat ziekenfondsen op voorhand huisartsen ter verantwoording roepen vooraleer ze een bijkomende consultatie uitbetalen.

Geen fraude
Het artsensyndicaat veroordeelt elke vorm van fraude in de gezondheidszorg. "Maar huisartsen die voor dezelfde patiënt meer dan één consultatie of huisbezoek aanrekenen binnen de 24 uur, mogen niet zomaar verdacht worden van fraude of misbruik. Er zijn tal van voorbeelden die een 2de consultatie verantwoorden, zoals een huisarts die ’s morgens een patiënt op consultatie krijgt, hem doorverwijst voor een onderzoek medische beeldvorming of klinische biologie en hem dezelfde avond een tweede keer ziet na ontvangst van de resultaten of na terugverwijzing door een specialist. Deze manier van werken is wel degelijk correcte uitoefening van de huisartsgeneeskunde."

Het syndicaat van dokter Moens realiseert zich dat de invoering van eFact, het systeem voor het elektronisch factureren van prestaties, in de beginfase gepaard ging met vergissingen, te wijten aan onhandig klikken van artsen of foutjes in de software. "Om dat te voorkomen, kwamen er nieuwe regels en werd de controle verscherpt. Maar de balans mag niet doorslaan."

"Het is onaanvaardbaar dat ziekenfondsen een bijkomende consultatie uitgevoerd op dezelfde dag systematisch als verdacht gaan beschouwen, luidt het. Huisartsen noteren wel de reden voor een bijkomende consultatie in het medisch dossier, maar dat is met het oog op een mogelijke a posteriori controle. Ziekenfondsen mogen onder geen beding de terugbetaling laten afhangen van een a priori motivatie door de huisarts van een bijkomende consultatie."

Tegelijk roept Bvas de softwareproducenten ook op om hun pakketten steeds up-to-date te houden. Het is niet aanvaardbaar dat huisartsen inkomensverlies lijden door onaangepaste software.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.