Vlaamse universiteiten scoren Europees uitstekend qua innovatie

Voor het derde jaar op rij werd KU Leuven verkozen tot de meest innovatieve universiteit van Europa. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranking van Thomson Reuters die woensdag werd bekendgemaakt. De UGent staat op de 33ste plaats, de VUB op de 47ste.

De ranking hanteert tien parameters over onderzoeksoutput. Het gaat om artikels in wetenschappelijke tijdschriften en patentaanvragen waarmee een universiteit haar onderzoeksresultaten beschermt en commercialiseert. De meting slaat alleen op Europese universiteiten. Op de tweede plaats staat Imperial College London. University of Cambridge vervolledigt de top drie.

Het Leuvense stadsbestuur beseft de innovatieve waarde van de universiteit maar al te goed en ondersteunt die.

"De KU Leuven blijft een groot volume aan invloedrijke uitvindingen produceren. Patenten van onderzoekers van de Leuvense universiteit worden heel frequent geciteerd door andere onderzoekers, zowel in de academische wereld als in de industrie. Dat is een belangrijke wegingsfactor in onze ranking", zegt Reuters.

Pluim op de hoed

"De eerste plaats is een pluim op de hoed van onze vele onderzoekers die oog hebben voor de valorisatie van KU Leuven Research and Development (LRD)", zegt rector Luc Sels. Dat is de dienst voor kennis- en technologietransfer (Technology Transfer Office) van de Associatie KU Leuven. "Sinds 1972 heeft KU Leuven fors geïnvesteerd in onderzoek, experts, ontdekkingen en creatie en begeleiding van spin-offs. We hebben de tijd genomen om op te bouwen en een stevige structuur neergezet."

Apps gezondheidszorg en farma

Volgens Sels heeft KU Leuven al heel vroeg de rol van commercialisering van onderzoek ontdekt. "Ons fundamenteel onderzoek kreeg een verlengstuk in applicaties voor gezondheidszorg, farmaceutische wetenschap, ontdekking van geneesmiddelen, nieuwe therapieën, duurzame technologie en hernieuwbare energie. Octrooien en licenties vonden hun weg naar de geneeskunde in UZ Leuven, de farmaceutische industrie en ingenieurswetenschappen."

"De uitverkiezing bekroont onze lange traditie en vervult ons met veel trots. Deze ranking is voor ons heel belangrijk. Het trekt veel buitenlandse partners aan. Momenteel hebben we een delegatie van de universiteit van het Schotse Edinburgh op bezoek die ons geheim komt leren kennen. Wij delen dat met plezier."

Bij KU Leuven werken momenteel 1.600 professoren. Duizend van hen zijn rechtstreeks betrokken bij onderzoek in een van de 67 divisies van Research and Development.

VUB

De VUB gaat er in de ranking een plaatsje op vooruit, van 48 naar 47. "Wegens de grootte van de VUB, is dit een zeer goede score", zegt vicerector Innovatie- en valorisatiebeleid Hugo Thienpont. "Wij hebben de afgelopen jaren strategisch ingezet op een structureel innovatiebeleid. De gestage, maar voortdurende groei daarvan, kijk naar de lijst van Reuters, laat de juistheid van die keuze zien."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.