Verzekering niet meer duurder na zware ziekte: Vlaams Patiëntenplatform "ontzettend blij"

Ook het Vlaams Patiëntenplatform is "ontzettend blij" dat verzekeringen binnenkort niet meer duurder zullen mogen zijn voor mensen die ooit zwaar ziek waren of nog kampen met een aandoening die onder controle is. "Het is bijzonder goed nieuws voor mensen met een chronische ziekte", zegt directeur llse Weeghmans. "Zij willen graag aan het werk blijven, een woning kopen en een gezin stichten, maar als hen dan een schuldsaldoverzekering geweigerd wordt of ze daarvoor een sterk verhoogde bijpremie moeten betalen, worden ze weer herinnerd aan hun ziekte en krijgen ze opnieuw de stempel dat ze er niet bijhoren."

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters gaat 'het recht om vergeten te worden' laten opnemen in de verzekeringswetgeving, zo schreven Het Laatste Nieuws en De Morgen woensdag. Het Vlaams Patiëntenplatform is bereid om de wetgeving mee concreet gestalte te helpen geven, aldus Weeghmans. Het platform ontvangt vaak vragen en klachten over de toegang tot verzekeringen.

Sinds 1 januari 2015 is in ons land de zogenaamde wet-Partyka van kracht, die ervoor zorgt dat mensen met een chronische ziekte makkelijker toegang krijgen tot een schuldsaldoverzekering. Eén van de elementen daarin is dat verzekeraars moeten motiveren waarom ze een chronische zieke weigeren of waarom die een verhoogde bijpremie moet betalen om een schuldsaldoverzekering te krijgen. Een chronisch zieke die geweigerd wordt of een bijpremie moet betalen van minstens 75 procent van de basispremie voor een gezond persoon kan proberen verhaal te halen via het Opvolgingsbureau van de Tarifering.

"De wet-Partyka is een verbetering, maar lost niet alles op", zegt Weeghmans die erop wijst dat het 'recht om vergeten te worden' heel goed is uitgewerkt in Frankrijk.

Uit cijfers van Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, blijkt dat in 2017 262.839 mensen een schuldsaldoverzekering voor een gezinswoning afsloten. Van hen betaalden 247.935 het standaardtarief, iets minder dan 15.000 moesten een medische bijpremie betalen. In vier op de vijf gevallen lag die extra premie onder de 75 procent van de basispremie. Het Opvolgingsbureau van de Tarifering onderzocht vorig jaar 315 weigeringen of voorstellen tot bijpremie met betrekking tot schuldsaldoverzekeringen. In 64 gevallen werd die beslissing bijgesteld na tussenkomst door het Opvolgingsbureau.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.