Vandeurzen in Turnhout: "Ziekenhuizen, specialiseer u!"

Tijdens het derde Locomotorisch Forum in Turnhout beklemtoonde minister Vandeurzen dat ziekenhuizen essentieel zijn voor dataverzameling en -beheer, maar ook dat ze zich moeten specialiseren.

Het Orthopedisch Centrum Turnhout (OTC) van het AZ Turnhout stelde er voor een publiek van 260 huisartsen uit de hele regio en kinesitherapeuten de nieuwste prothesetechnieken en –trends voor tijdens 3de Locomotorisch Forum. Thema was ook dat de ziekenhuizen alle belang hebben om data nauwkeurig te verzamelen (Evidence Based Medicine),dat ook 3D-printing zijn weg heeft gevonden in de ziekenhuizen of dat de nieuwste operatietechnieken niet alleen zorgen voor een snellere revalidatie maar ook kostenbesparend werken.

“Het is van belang dat we de patiënt innovatieve basisprothesechirurgie kunnen aanbieden tegen betaalbare prijzen, ”aldus dokter Erik Vanlommel, (foto) medisch diensthoofd van het OCT. “Bovendien streven we naar protheses met een lange levensduur door hun hoge kwaliteit en technieken die een kortere opname nodig hebben en snellere revalidatie mogelijk maken. Zo werken we kostenbesparend voor de patiënt en voor de maatschappij.”

Indicatoren

Gastspreker en Vlaams Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Gezin, Jo Vandeurzen, haakte met zijn discours in op deze stelling. “Ziekenhuizen zijn ideaal geplaatst, en zelfs essentieel, om kwaliteitsindicatoren te helpen uitbouwen. Want ook in de zorgsector wordt dataverzameling van levensbelang. De hervorming van de ziekenhuissector is een absolute noodzaak."

“Ik stel met plezier vast dat de ziekenhuizen in deze Kempische regio het voortouw nemen in het streven naar een efficiënte, onderlinge samenwerking.”

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.