Valentijnsymposium over HPV-vaccinatie en nog veel meer

Op vrijdag 5 februari 2016 vindt het veertiende Valentijn Vaccinatiesymposium plaats.

Omdat er een negenvalent vaccin tegen HPV zit aan te komen, is de hoofdmoot in het programma een update over HPV-vaccinatie.

Maar ook een aantal andere brandend actuele topics komen aan bod.

Het negenvalent HPV-vaccin is goedgekeurd voor de Europese markt en zal waarschijnlijk in de volgende maanden beschikbaar komen. “Het is intussen duidelijk dat de HPV-infectie geen zuivere vrouwenproblematiek is. Dat aspect zal alvast worden belicht”, zegt organisator Heidi Theeten (Vaccin- & Infectieziekten Instituut, Universiteit Antwerpen). “Om de HPV-vaccinatie te kaderen hebben we als keynote speaker de Britse Margaret Stanley kunnen strikken. Dr. Stanley is een internationaal gereputeerde HPV-expert, die met haar bevattelijke en pakkende stijl het gehoor feilloos weet te boeien.” Als tweede spreker zal Geert Top (Agentschap Zorg en Gezondheid) daarop verder breien, met een stand van zaken rond de HPV-vaccinatiegraad in Vlaanderen. Hij stoffeert zijn lezing met de recentste gegevens uit Vaccinet. “Er is een vaccinatiegraadstudie op komst, maar die zal tegen de datum van het Valentijnsymposium niet beschikbaar zijn”, weet professor Theeten. “De vorige meting wees uit dat we het internationaal zeer goed aan het doen waren met de HPV-vaccinatie. Het is dus interessant om na te gaan of de gunstige trend zich doorzet. Als dat niet zo is, moeten we nadenken over maatregelen om daarmee om te gaan.

De voormiddag wordt afgesloten met de gebruikelijke Q&A-sessie. Verwacht wordt dat er ook hier veel vragen over HPV-vaccinatie zullen zijn, die een deskundig antwoord vinden bij de leden van het panel. Heidi Theeten: “Toelichtingen zullen onder andere worden gegeven door iemand van onze eigen dienst die onderzoek doet rond HPV-screening. Hij kan ons bijvoorbeeld vertellen wat er zal gebeuren als we de screeningsmodaliteiten wijzigen. We zullen er wel voor zorgen dat de vragen van de Q&A-sessie gevarieerd zijn, zodat het in de voormiddag niet allemaal HPV is wat de klok slaat.

Inhaalvaccinatie, ook bij vluchtelingen

De namiddag is aan een totaal andere problematiek gewijd. De eerste lezing laat hier het mobiel vaccinatieteam van de Vlaamse Gemeenschap aan het woord. Deze structuur is belast met inhaalvaccinatie in moeilijk bereikbare bevolkingsgroepen. Ze richt zich in de eerste plaats op kinderen die een school bezoeken waar geen CLB aanwezig is. Het mobiel vaccinatieteam is nog maar net in het voorjaar van start gegaan, en daardoor nog niet bij alle vaccinatoren even bekend. Het team wordt voorgesteld bij monde van Els Van de Mieroop (Provinciaal Instituut voor Hygiëne, Antwerpen), die ervan aan de basis ligt. Daaraan gekoppeld volgt er een lezing over vaccinatie bij vluchtelingen, door Kathia Van Egmond (Fedasil). “Heel wat vluchtelingen hebben een inhaalvaccinatie nodig”, zegt Heidi Theeten. “De vraag rijst momenteel hoe vaccinatoren onder elkaar deze taak moeten verdelen. Dr. Van Egmond, die de inhaalvaccinatie van vluchtelingen coördineert, zal daarop antwoorden. Ze zal verder een beeld scheppen van de huidige situatie rond de vaccinatie van vluchtelingen. Dat is in het bijzonder belangrijk voor de vertegenwoordigers van Kind & Gezin en de CLB’s in ons gehoor, omdat ook zij hierbij betrokken zijn of zullen zijn. Zij zijn trouwens voor het ogenblik aan het nadenken over de invulling van hun eigen rol in de aanpak van deze problematiek.

Het symposium wordt afgesloten met een tweede Q&A-sessie. Ten slotte moet in het namiddagprogramma ook nog de aankondiging van de Europese Vaccinatieweek worden vermeld. Inschrijven voor dit beloftevolle evenement kan via deze link. Het gedetailleerde programma en verdere info vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.