UZ Leuven, UZA en Jessa zoeken 2.000 mensen voor Master@heart-studie

Het onderzoeksproject Master@heart gaat na wat de gevolgen zijn van jarenlange sportbeoefening op het hart bij mensen ouder dan 45. Een aantal cardiologen en radiologen uit drie Belgische ziekenhuizen onderzoeken de gevolgen van intensieve duursport op het hart.

Doel is om de alsmaar groeiende groep mensen die op oudere leeftijd willen sporten een antwoord te bieden op de vraag hoe ze verantwoord kunnen sporten. UZ Leuven, UZA en het Jessa Hasselt zoeken samen 2.000 sporters en niet-sporters voor een grootschalige studie.

Master@heart loopt drie jaar. Via een online-vragenlijst zullen de onderzoekers 2.000 vrijetijdssporters ondervragen. Daarin zoeken ze drie types: personen ouder dan 45 jaar die al heel hun leven sporten, 45-plussers die later gestart zijn met sporten en niet-sportende leeftijdsgenoten. Daaruit zullen 200 personen per categorie, in totaal 600 dus, willekeurig uitgenodigd worden om deel te nemen aan een meer diepgaande studie met een uitgebreid hartonderzoek. De kandidaten krijgen naast een rust- en inspannings-elektrocardiogram ook een coronaire CT-scan.

Wetenschappelijk antwoord

Dr. Guido Claessen (UZ Leuven): “Dit is een ambitieus project waarvoor we samenwerken met een team van cardiologen, radiologen en inspanningsfysiologen uit drie verschillende centra. Het onverwachts overlijden van atleten met een hartprobleem krijgt altijd veel aandacht en roept vragen op die niet zomaar eenduidig beantwoord kunnen worden. Mensen gaan zich afvragen of sporten nog wel gezond is: dat is natuurlijk een verkeerde reflex. Hiermee willen we een wetenschappelijk antwoord kunnen geven.”

Sven Nys, peter van het onderzoeksproject: “Mensen moeten meer bewegen, dat moedig ik zelf elke dag actief aan. Maar Iedereen moet gezond en verantwoord sporten. Daarom sta ik volledig achter dit onderzoek.”

Hoe deelnemen aan Master@Heart?

Op deze website kun je je inschrijven om deel te nemen aan het onderzoek. De onderzoekers zullen via de website ook het publiek op de hoogte houden van de onderzoeken en resultaten en eventuele evenementen aankondigen.

Wie kan deelnemen aan Master@Heart?

  • Wielrenners of triatleten die meer dan 10 uur per week sporten (45-70 jaar)
  • Lopers of roeiers die meer dan 6 uur per week sporten (45-70 jaar)
  • Gezonde personen die minder dan 3 uur per week sporten (controlegroep/45-70 jaar)

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.