UA-opleiding met casuïstiek rond opvoedingsproblemen

Op 13 december organiseert het Centrum Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Antwerpen een studiedag met als titel ‘Eerste hulp bij opvoeden. Rol van de huisarts bij opvoedingsvragen.’

 

De studiedag – eigenlijk een studievoormiddag – kadert in de cyclus regelmatige updates, waarmee wij informatie geven over heel praktische, huisartsgerichte topics”, zegt organisator Werner Van Peer van het Centrum Huisartsgeneeskunde (CHA). “Opvoedingsondersteuning is in mijn beleving toch wel een hiaat in de kennis van veel huisartsen, wat betekent dat het leereffect van de studiedag heel groot zou kunnen zijn. In het curriculum van de huisarts wordt opvoedingsproblematiek zijdelings besproken. Een meer doorwrochte, wetenschappelijk onderbouwde benadering is zeker welkom.” Het programma baant zich chronologisch een weg doorheen de ontwikkeling van het kind. Aan de hand van vier casussen, die zeer herkenbaar zijn voor de huisarts, bespreekt een expert telkens een topic: zindelijkheidsproblemen bij peuters, ADHD op de leeftijd van de basisschool, het experimenteren met drugs bij pubers en een moeilijke opvoedingssituatie in een gebroken gezin.

 

15 tot 20% van de jongeren

Partners voor het evenement zijn niet alleen de omliggende huisartsenkringen van de provincie Antwerpen, maar ook het Collaborative Antwerp Psychiatric Research Institute (CAPRI) en de vakgroep van de Universiteit Antwerpen die zich toelegt op onderzoek naar neuropsychiatrische en geestelijke gezondheid. “We krijgen van huisartsen veel vragen over opvoedingsaspecten en -problemen”, zegt professor Inge Glazemakers van CAPRI.

 

Praktisch

De studiedag vindt plaats op Campus Drie Eiken in Wilrijk op 13 december van 9u tot 12.30u (gebouw S, lokaal S.001).

Hieronder een gedetailleerd overzicht van de lezingen die volgen op een verwelkoming en inleiding:

  • ‘De strijd om het potje’ Kleuters met zindelijkheidsproblemen -  Huisarts: Dr. Tamara De Grave  - Expert: Mevr. Els Hendrickx, verpleegkundige Kind&Gezin.

  • ‘Moet mijn kind aan de Rilatine®, dokter?’ Hyperactiviteit en aandachtsproblemen - Huisarts: Dr. Peter Dieleman - Expert: Prof. dr. Dirk Van West, kinderpsychiater VUB, CAPRI.

  • Puberkuren… Experimenteren (met drugs) - Huisarts: Prof. Dr. Johan Wens - Expert: Hilde Weekers, pedagoge TripleP België.

  • ‘Tieners in de knoei; Waar eindigt opvoedingsondersteuning?’  Huisarts: Dr. Maarten Vandeplas - Expert: Prof. dr. Inge Glazemakers, ontwikkelingspsychologe CAPRI (UA).

 

De volledige info vindt u ook nog eens via de site van het Centrum Huisartsgeneeskunde Antwerpen. Wil u rechtstreeks naar de inschrijvingen gaan, dan klikt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.