Tweede opinie: ken uw nomenclatuur

Gehakketak over het tarief van een consultatie tweede opinie, verschillend toegepast in enkele UZ’s. Minister De Block vindt dat dat tarief gelijkstaat met een normale tweede consultatie, het ASGB wijst erop dat voor die tweede opinie al een nomenclatuurnummer bestaat…

Het UZ Brussel pleit voor een aanpassing van de nomenclatuur consultatie 'second opinion'. Dat omdat het UZ Gent een meerprijs aanrekent (58,86 euro extra) voor patiënten die langskomen voor een tweede opinie. Terwijl het UZ Brussel daarvoor geen extra kosten aanrekent. Het doet dat naar eigen zeggen niet omdat het noch de zorgtoegankelijkheid noch het eigen initiatief van de patiënt wil beperken.

Het UZ Brussel bevestigt tegelijk dat het wel degelijk zo is dat de studie van een ingewikkeld medisch dossier (wat een 'second opinion' meestal wel is) inderdaad in regel méér tijd van de arts/artsen vraagt dan een 'klassieke' of 'normale' raadpleging. De oplossing daarvoor wordt echter beter geboden door een aanpassing van de nomenclatuur ter zake, eerder dan door het aanrekenen van een extra kost aan de patiënt.

Het UZ Brussel pleit daarom voor een aangepaste vergoeding voor consultaties n.a.v. een 'second opinion'.

Minister De Block meent dan weer dat een tweede opinie gelijkstaat met een tweede consultatie waarvoor een normaal tarief geldt, al wil ze wel bekijken of er iets aangepasgt moet worden voor ‘ingewikkelde dossiers’. Intussen blijkt dat het UZ Antwerpen voor een dergelijke second opinion zelfs 165 euro extra vraagt.

Maar daarop merkt het ASGB op dat sinds 2013 een nomenclatuurnummer voor specialisten inwendige geneeskunde bestaat, dat daarvoor bedoeld is. De vergoeding bedraagt 90,13 euro. (102955 ‘Eerste raadpleging in de spreekkamer door een geneesheer-specialist in de inwendige geneeskunde, met analyse op basis van de bestaande elementen uit het medisch dossier van een patiënt met complexe pathologie zonder duidelijke diagnose en met onvoldoende behandelingsresultaat’).

Wie heeft het best zijn huiswerk gemaakt?

Lees ook: uz-gent-rekent-extra-kosten-aan-voor-ingewikkelde-dossiers

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Sabine VAN DAELE

    13 november 2018

    Dit nomenclatuurnummer is gekend, en kan aangerekend worden door een algemeen internist.
    Dit kan echter niet aangerekend worden door een pediater op de derde/vierde lijn met subdiscipline bvb kinderpneumologie. De erkenning van subdisciplines in de pediatrie is een strijd die reeds decennia gestreden wordt, zonder gevolg van overheidswege. Als universitaire pediaters, met bijna enkel tertiaire patiënten, worden we heel vaak geconfronteerd met 2de adviezen of consultaties op vraag van ouders, waarbij de begeleidende boodschap enkel is: 'zie COZO'. Het 'op een rijtje zetten' van de voorgeschiedenis, het interpreteren van meerdere laborapporten, opnameverslagen en nadien samenvatting naar de ouders toe kost vaak meer dan 1,5 uur werk: betaling: 37,85 Euro (maw hetzelfde tarief als een standaard pediatrisch consult, dat meestal in 15-20 minuten kan afgewerkt worden)....logisch??

  • Lutgard WAUTERS

    13 november 2018

    Geen van beide ,want het nomenclatuurnummer spreekt enkel over internisten en mijns inziens zijn het vooral andere disciplines die met dergelijke omvangrijke dossiers af te rekenen hebben. Ook huisartsen krijgen nieuwe patiënten met omvangrijke dossiers. En patiënten gaan ervan uit dat je bij een tweede consult al goed op de hoogte bent van hun voorgeschiedenis...Heeft Maggie wel echt in de praktijk gestaan?