Gratis raadpleging bij de huisarts? Socialistische demagogie! (Bvas)

Al snel mochten de voorstellen van sp.a en PS in 'Go Left!' om een bezoek aan de huisarts volledig gratis te maken, op tegenwind rekenen. Ook de Bvas pakt nu uit met kritiek.

"De drempel om naar de huisarts te gaan ligt nu al bijzonder laag. Rechthebbenden met een voorkeurregeling betalen maar 1 euro remgeld", steekt het syndicaat van wal.

"Te pas en te onpas verwijzen de socialisten naar een Europees onderzoek uit 2014[1] dat zou uitwijzen dat 900.000 Belgen (of 1 Belg op de 12 à 13) jaarlijks een bezoek aan de huisarts uitstellen om financiële redenen." Bvas durft dat hoge cijfer te betwijfelen[2] en vraagt een objectieve studie dienaangaande.

"In het persbericht over ‘Go Left’ staat merkwaardig genoeg: “Vandaag betaal je 6 euro remgeld bij de dokter. Wij stellen voor om ook die 6 euro te schrappen, om zorg toegankelijk te maken.” Over de 1 of 1,5 euro rept de partij in haar communicatie over het congres met geen woord. Een sterk staaltje van intellectuele oneerlijkheid. 6 euro is immers het (maximale) remgeld op een consultatie bij de huisarts voor de gewone rechthebbenden, dus zonder voorkeurregeling en zonder GMD. Als de gewone rechthebbende een GMD heeft, bedraagt het remgeld 4,0 euro."

Voorzitter Marc Moens verklaart ook een mogelijkk uitstel van een raadpleging bij de huisarts: "Dat ligt wellicht eerder aan de kostprijs van de geneesmiddelen of soms bijkomende onderzoeken die ze verwachten dat de huisarts zal voorschrijven." Bvas ziet dus geen enkele reden om het remgeld bij de huisarts af te schaffen, wel is een flinke budgetinjectie in de gezondheidszorg nodig.

[1] De QUALICOPC studie: Quality and costs of primary care in Europe, met als Belgische hoofdonderzoekers Prof. Sara Willems en Jan De Maeseneer, UGent.

[2] De cijfers schommelen al naargelang het lezerspubliek tot hetwelk Prof. Sara Willems en Jan De Maeseneer zich richten: 8,6% in de pers (vb. Knack 07/08/14) en 6,1% in een studie (https://steunpuntwvg.be/images/rapporten-en-werknotas/vlaamse-prioritaire-thema2019s-met-betrekking-tot-eerstelijnsgezondheidszorg-focus-op-de-vlaamse-huisartsgeneeskunde).

Lees ook: gratis-verhaal-sp-a-zal-doel-voorbijschieten-domus-medica

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.