Publicatiedruk verpletterend

De publicatiedruk bij wetenschappers ligt ontzettend hoog, met een nefast gevolg voor de kwaliteit, of zelfs gesjoemel. Zowel buitenlandse als binnenlandse wetenschappers hebben er genoeg van.

Dat wetenschappers steeds meer worden afgerekend op hun aantal publicaties, komt de kwaliteit van hun werk allesbehalve ten goede. Zo legt een jonge Canadese wetenschapper, Jean-François Gariépy, zijn prestigieuze job neer bij de Duke University (VS) uit protest. Dat meldt De Tijd. "We worden onder druk gezet om snel en veel te publiceren over ons onderzoek. Maar die wetenschappelijke publicaties lijken nergens naar. Ze zijn corrupt en daarom nutteloos", schrijft hij op de sociale media. Hij nam zopas ontslag aan de Duke University, waar hij een postdoctoraat deed in hersenonderzoek. Hij neemt de wetenschappelijke wereld op de korrel in een brief: "Wetenschappers zijn vandaag als kippen zonder kop. We moeten om de haverklap iets publiceren. Maar die publicaties slaan nergens op, want ze worden onderschreven door collega's die niet tegen je durven in te gaan." Met andere woorden: you scratch my back, I scratch yours, maar gefundeerd zijn de wetenschappelijke publicaties nog allesbehalve.

De protesten zijn niet nieuw en bij het mechanisme dat het aantal wetenschappelijke publicaties almaar belangrijker wordt voor een wetenschapper, werden al langer vraagtekens geplaatst. The Scientist Magazine meldde vorige week nog dat het aantal wetenschappelijke publicaties om de negen jaar verdubbelt. En dat enkel voor geprinte uitgaven. Online wordt nog veel meer vrijgegeven. De Tijd haalt ook Richard Horton aan, uitgever van The Lancet. Volgens hem is zelfs de helft van de publicaties 'vervalst'. "Dat is frappant, want deze studies worden gebruikt om later geneesmiddelen te maken of om medisch deskundigen op te leiden", beklemtoonde hij onlangs. 

In eigen land weerklonk eind augustus nog fel protest van ruim 150 Vlaamse wetenschappers die zich verzamelden in de Actiegroep Hoger Onderwijs. "De obsessie met kwantiteit staat kerntaken van universiteit in de weg", heette het onder meer in een open brief. Er worden oplossingen in aangereikt en de onderzoekers roepen op om een protestpetitie te ondertekenen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.