Prof. em. Wim Betz overleden

Op 9 juni overleed Prof. em. Wim Betz op 76-jarige leeftijd. Hij was de stichter van Skepp en tot 2007 was hij diensthoofd van het centrum voor huisartsenopleiding VUB.

Wim - officieel Willem - Betz doceerde geruime tijd aan de Vrije Universiteit Brussel  als diensthoofd van het centrum voor huisartsenopleiding. Hij ontpopte zich tot een kritische stem tegenover alternatieve geneeswijzen (nadat hij ze zelf ook had bestudeerd en toegepast) en specialiseerde zich in onderzoek naar hun succes.  Daarnaast stelde hij zich ook kritisch op tegenover sommige aspecten van de reguliere geneeskunde.

Niet toevallig was hij samen met onder meer Etienne Vermeersch oprichter van een vereniging die alternatieve geneeswijzen en pseudowetenschappen doorlichtte: SKEPP of 'Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale'.

Verder startte hij in 2002 een cursus levensbeëindiging die artsen moest voorbereiden op vragen van patiënten na de goedkeuring van de euthanasiewet.

Hij was ook mede-oprichter van het COSTB4 programma van de EU,  een gemengde werkgroep van alternatieven en wetenschappers uit 13 verschillende landen die in gezamenlijk overleg de richtlijnen opstellen voor studies over alternatieve geneeswijzen. Dat om tot resultaten te komen die zowel de wetenschappelijke als de alternatieve wereld kunnen aanvaarden.

Wim Betz ging in oktober 2007 met emeritaat en werd opgevolgd door Dirk Devroey.

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.