Pensioenjaren afkopen voor 800 euro

Op ons symposium van 11 maart zei Tom Watthy, consultant pensioenen kabinet Bacquelaine, dat artsen hun pensioenjaren weldra kunnen afkopen voor ca. 800 euro per jaar. Anderzijds is de mist nog niet opgeklaard voor wie na zijn pensioen verderwerkt maar dan zijn sociaal statuut verliest.

Dat laatste bleek uit een vraag van Bvas-voorzitter Marc Moens. Even contextualiseren. Sinds 2015 mogen alle 65-jarigen die hun wettelijk pensioen opnemen, onbeperkt bijverdienen. Maar vanaf 1 januari 2016 ging een tweede wet in die zegt dat gepensioneerden niet langer een aanvullend pensioen kunnen opbouwen. Daarom rijst de vraag of gepensioneerde artsen die aan de slag blijven, naast het bedrag van het sociaal statuut grijpen.

Patiënten de klos

“Vanuit Bvas en VBS hebben we gepensioneerde collega’s aanbevolen zich niet langer bij de conventie aan te sluiten, omdat er toch geen sociaal statuut meer aan vasthangt”, friste dr. Moens het geheugen van de toehoorders op. Kartel had begin januari al iets gelijkaardigs gesuggereerd: “Al deze artsen hebben gedurende hun hele loopbaan aan geconventioneerde tarieven gewerkt, en zijn niet geneigd dit te veranderen. Toch worden zij quasi verplicht om hun sociaal gedrag te herzien ten laste van de patiënten.”

Het kabinet-Bacquelaine had op dat ogenblik meegedeeld “dat er zou worden voorzien in een oplossing waarbij de betrokkene de sociale voordelen kan behouden, maar dan met een andere bestemming dan de opbouw van een aanvullend pensioen.” Collega De Block zal die bestemming omschrijven, zei het kabinet-Bacquelaine nog.

Kwestie hangende

Op het symposium van 11 maart, zowat twee maanden later, kon Tom Watthy nog altijd niet veel meer vertellen. “Artsen hebben de vrije keuze hun wettelijk pensioen niet op te nemen, zodat ze hun aanvullend pensioen blijven opbouwen en het bedrag van het sociaal statuut blijven ontvangen”, zei hij. “Voor artsen die wel hun wettelijk pensioen opnemen en hun beroepsactiviteiten voortzetten, bekijken we met de ministers De Block en Borsus of we het bedrag anders kunnen aanreiken, bijvoorbeeld onder de vorm van een verzekering. Dat moet ervoor zorgen dat we ongeveer onder dezelfde voorwaarden hetzelfde resultaat krijgen.”

Pensioenjaren afkopen

Watthy schonk wel klare wijn voor wie zijn pensioenjaren wil afkopen. "Er komt een harmonisering aan van de pensioenstelsels binnen de drie jaar. Pensioenjaren afkopen na een overgangsperiode van drie jaar wordt fiscaal interessant. Per pensioenjaar betaalt u in om het even welk stelsel ongeveer 1.500 euro, fiscaal aftrekbaar. Elk jaar zal dus naar schatting tussen de 750 en 800 euro kosten. Wie zijn pensioenjaren regulariseert, zal hiervoor ook altijd gegarandeerd het maximumbedrag krijgen. Dat is vandaag door een samenloop van factoren niet altijd het geval", aldus Watthy op het symposium van De Specialist.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.