Patiënt is volwaardige partner bij de behandeling van stress

Dr. Eric Boydens, bekend wegens zijn continue bezorgdheid om het psychisch welzijn, vestigt de aandacht op het symposium ‘Leefstijl en stress in eigen handen’, dat plaatsvindt op 19 maart in Gent.

Hij verwijst naar prof. Dirk Vogelaers, diensthoofd algemene inwendige ziekten van het UZ Gent. “Het symposium wordt georganiseerd door de Society of Psychosomatic Medicine”, zegt professor Vogelaers, “maar onze dienst host het evenement.”

De Society of Psychosomatic Medicine is een Vlaamse-Nederlandse vereniging, die ieder jaar een themacongres organiseert. Onze dienst hier in Gent participeert in de Society. De psychosomatiek – of het deelgebied van de geneeskunde dat zich bezighoudt met het samengaan van lichaam en geest bij het ontstaan van ziekte – wint de jongste jaren aan belang. Denk maar aan het toenemende stressniveau in onze bevolking en het groeiende ziekteverzuim dat daarmee gepaard gaat.”

Het programma van het symposium omvat onder andere een getuigenis van een patiënt. In een daaropvolgende lezing belicht prof. Maarten van Steenkiste (vakgroep ontwikkelingspsychologie, UGent) het belang van een positieve invulling van de psychologische basisbehoeften om zich te kunnen ontplooien als mens. Hij staat ook stil bij de interactie met lichamelijke basisbehoeften. “Die interactie tussen lichaam en geest is belangrijk”, overweegt Dirk Vogelaers. “We redeneren in onze maatschappij veel te veel vanuit een tweedeling tussen beide, terwijl verklaringsmodellen wijzen op de rol van stressgerelateerde factoren bij het ontstaan van een aantal ziektebeelden die zich langs somatische weg uitdrukken.”

Hier in Gent is er al lange tijd aandacht voor psychosomatische aandoeningen, onder andere via prof. em. Stijn Jannes, voormalig diensthoofd psychiatrie van het UZ en huidig voorzitter van de Society of Psychosomatic Medicine. Intussen dragen wij vanuit de dienst inwendige ziekten ons steentje bij. We hebben binnen onze dienst een entiteit die werkt rond somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten, meer bepaald chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie. We werken zeer sterk rond de rol van de patiënt, door hem bij te brengen hoe hij kan bijdragen tot de behandeling van zijn klachten en het vrijwaren van zijn gezondheid. Lichaamsbeweging, bewegingsperceptie en mindfulness zijn daarbij aangrijpingspunten. Dat is een centraal thema op het symposium.”

Ook dr. Boydens, zelf lid van de Society of Psychosomatic Medicine, zal op het symposium spreken. Hij brengt een ode aan het werk van David Servan-Schreiber (1961-2011), een Franse psychiater die onder andere doceerde aan de universiteit van Lyon en bij het brede publiek bekend is als auteur van Guérir, een boek waarin hij beschrijft hoe men stress, angst en depressie kan behandelen zonder medicatie of psychoanalyse. Het volledige programma vindt u hier.

 

Wanneer? Zaterdag 19 maart, van 9 tot 16.30u
Waar? Het Pand, Gent.
Deelnameprijs: €95, leden van de Society €75, zorggebruikers, familieleden, studenten €60.
Inschrijven via: elektronische inschrijving, www.psychosomatic.be, www.psychosomatic.nl.
Accreditering (ethiek & economie) aangevraagd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.