Overheid talmt met betaling triagecentra: kringen roeren zich

50 huisartsenkringen willen meer inspraak in het beleid dat uitgetekend wordt in de aanloop naar een mogelijke tweede golf. Nu krijgen ze steeds nieuwe opdrachten en worden zelfs middelen verspild terwijl ze zelf nog steeds wachten op hun geld na de forse tijdsinvesteringen in de triagecentra. De uitbetaling van dat geld verloopt niet alleen zeer traag maar blijkt administratief ook een molensteen. Vandaar een open brief.

‘Onze triagepost was al klaar voor de Federale Overheidsdienst (FOD) Gezondheidszorg besliste dat we mochten starten. En terecht, we wisten dat het onze taak was om de spoeddiensten te ontlasten’, zegt dokter Liesje Eyckmans, voorzitter van de huisartsenkring Minerva in Antwerpen. ‘Maar er komen voortdurend nieuwe opdrachten bij. Het valt almaar moeilijker te combineren met ons eigen werk en met de verwachtingen van het publiek.’

Minerva is een van de meer dan vijftig Vlaamse huisartsenkringen die een open brief onderschrijven, waarin dokter Roel Van Giel, voorzitter van Domus Medica, aanklaagt dat de boog té strak gespannen staat. Ze willen meer inspraak in hun takenpakket en meer boter bij de vis.

Steeds nieuwe opdrachten

Bij het begin van de coronacrisis werd hen opgedragen om in elke kring een triagepost op te richten. ‘We hebben dat graag gedaan omdat we wisten hoe belangrijk het was’, zegt ook huisarts Filip Charlier, voorzitter van de huisartsenkring Khobra in Leuven (foto). ‘Ook al groeide ons werkpakket fors en is de subsidiëring dezelfde gebleven. We richtten alles op binnen de 24u.

In het begin konden we personeel van ziekenhuizen lenen om ons administratief bij te staan. Sinds de ziekenhuizen de gewone zorg heropgestart hebben, werken we met jobstudenten. Meerdere huisartsenkringen hebben vacatures uitgeschreven. We moeten klaarstaan voor een tweede golf, want de overheid verwacht dat wij de pretriage binnen de 24 uur kunnen heropstarten. Op dit moment schieten we die kosten allemaal voor. De overheden volgen niet om dat financieel te ondersteunen. De betaling van de prestaties in de triageposten laat nog steeds op zich wachten. Wel komt er nu stilaan wat Riziv-geld vrij voor de algemene coördinatie. Maar 7.000 euro per post zou nog altijd niet zijn uitbetaald wegens de logge procedure en de onderbemanning bij het Riziv dat alles moet checken.’

Na het triëren van vermoedelijke covid-19-patiënten kwam er nog een nieuwe opdracht bij: het uitvoeren van coronatests, een engagement dat ze zijn aangegaan tot 15 januari 2021. De triageposten worden nu daartoe aangewend.

‘We vonden het niet zo leuk dat we die opdracht kregen net op het moment dat we onze eigen praktijk mochten heropstarten’, zegt dokter Eyckmans. ‘We moeten de uitgestelde zorg bij onze chronische patiënten inhalen en meer tijd nemen per patiënt, we maken langere dagen en zien toch minder mensen. Maar ach, we nemen die tests er toch maar bij.’

Wat de huisartsen het meest ergert, is dat de teststrategie vaak verandert. Er komen almaar meer mensen voor in aanmerking. Sinds vorige week mogen ook mensen die niet ziek zijn, maar wel in contact zijn geweest met een besmet persoon, een coronatest ondergaan.

‘Ineens blijkt dan een kind besmet in een school, en ook nog een peuter in een crèche, en willen al die kinderen met hun ouders op zaterdag naar de triagepost komen. 75 mensen in totaal, die niet eens ziek zijn. Dat kan natuurlijk niet’, zegt Eyckmans. ‘We hebben alleen de mensen met symptomen getest en de anderen naar hun eigen huisarts verwezen.’

Verspilling middelen

De nieuwe teststrategie is voor het publiek onduidelijk. ‘Als zo iemand negatief test, moet die toch vijf of zes dagen in quarantaine, tot er een tweede test wordt afgenomen. Maar ik ben toch niet ziek, zeggen ze dan. En hoezo, ik mag dit weekend niet op familiebezoek? Het kost ons veel tijd om dat uit te leggen’, zegt Eyckmans.

Huisarts Charlier ziet ook een verspilling van middelen: ‘Er zijn perifere laboratoria die tegen een tekort aan reagentia aankijken.’

De artsen houden nu al hun hart vast voor het najaar: ‘Vanaf oktober zullen we de eerste luchtweginfecties zien en vanaf november kan de griep opduiken. Het lijkt ons niet haalbaar om die patiënten allemaal te testen’, zegt Eyckmans.

De huisartsenkringen willen mee beslissen over hoe dit beter aangepakt kan worden. Veel individuele huisartsen zijn moe en hebben laten weten dat ze het niet meer zien zitten om extra werk op te nemen, ‘terwijl de bevolking denkt dat er geen gevaar meer is en feest viert op straat’. 'Bovendien is het geen sinecure om mensen die nu positief testen, ervan te overtuigen dat ze met hun gezin een hele tijd in quarantaine moeten.'

 De brief werd mee namens de kringen ondertekend door:

dr. Bart De Letter (huisartsenkring Vehamed) dr. Carine Cloodts (huisartsenkring Pallieterland en Omgeving) dr. Dirk Verbiest (huisartsenkring Hagewacht) dr. Filip Charlier (huisartsenkring Oost-Brabant) dr. Frans Van Hove (huisartsenkring Hoppeland) dr. Geert Landmeters (huisartsenkring Tongeren) dr. Hans Vandenweghe (huisartsenkring Middenkust) dr. Jan Vanbeveren (huisartsenkring Waasland) dr. Jeroen van den Brandt (huisartsenkring Zuid-Oost-Hageland) dr. Johan Corthouts (huisartsenkring West-Limburg) dr. Jos Desmedt (huisartsenkring Dijle en Netevallei) dr. Karen Scheers (huisartsenkring Antwerpen Oost) dr. Katrien Achten (huisartsenkring Landen) dr. Klaas Vercruysse (huisartsenkring Oudenaarde) dr. Kris Cooman (huisartsenkring Panacea) dr. Kris Genbrugge (huisartsenkring Opwijk) dr. Liesje Eyckmans (huisartsenkring Minerva) dr. Linde Tilley (huisartsenkring Gent) dr. Luc Devolder (huisartsenkring Izegem-Ingelmunster-Lendelede) dr. Luc Willaert (huisartsenkring Houtland) dr. Marc Van Duffel (huisartsenkring Lommel) dr. Marlies Vermeulen (huisartsenkring Midden-West-Vlaanderen) dr. Michele Daniels (huisartsenkring Houthalen-Helchteren) dr. Micheline Demeyer (huisartsenkring Merelbeke) dr. Nena Claes (huisartsenkring Oud-Heverlee - Haasrode) dr. Patrick Van Geert (huisartsenkring Denderland) dr. Peter De Naeyer (huisartsenkring Durmestreek) dr. Peter Missotten (huisartsenkring Voorkempen) dr. Peter Van Hoecke (huisartsenkring Wetteren-Wichelen-Laarne) dr. Pierre-Yves Delghust (huisartsenkring Ronse) dr. Pieter Lievens (huisartsenkring Wemehak) dr. Raf De Keersmaecker (huisartsenkring Dionysius) dr. Rik Sauwens (huisartsenkring Alden Biesen) dr. Rob Smeets (huisartsenkring Prometheus) dr. Robert de Graaf (huisartsenkring Noord-Limburg) dr. Sabine Op de Beeck (huisartsenkring Turnhout) dr. Sare Van Thuyne (huisartsenkring Groot Lochristi) dr. Stefan Teughels (huisartsenkring Zuiderkempen) dr. Stéphane Heijmans (huisartsenkring Zennevallei) dr. Steven Bex (huisartsenkring Wendelen) dr. Stijn Piessens (huisartsenkring t Vlaemsch Hooft) dr. Sven Beersmans (huisartsenkring Malle-Zoersel-Zandhoven) dr. Tim Vertongen (huisartsenkring Antwerpen Noord) dr. Tine Verbeeck (huisartsenkring Dilsen-Stokkem) dr. Tom Denolf (huisartsenkring Oost-West-Vlaanderen) dr. Tom Desmet (huisartsenkring Ijzerstreek en Westkust) dr. Venetia Andreakos (huisartsenkring Antwerpen Zuid) dr. Véronique Sung (huisartsenkring Schelde-Rupel) dr. Vincent Janssens (huisartsenkring Brussel) dr. Wim Beenders (huisartsenkring Kinema) dr. Wim Verstringe (huisartsenkring Omehak) 

 

> Lees ook: "Applaus van de bevolking, awoe voor de Vlaamse overheid" (Vas)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.