Applaus van de bevolking, awoe van de Vlaamse overheid... (Vas)

De trage uitbetaling van de honoraria en opstartvergoeding triagecentra, de weigering om de dagen die de triagecentra al voor 23 maart 2020 open waren te vergoeden... en daarnaast de besparingen van de Vlaamse overheid op de werking van de huisartsenkringen waardoor ze het met maar liefst 6% minder subsidies zullen moeten doen: het wordt te veel voor het Vas.

Het misprijzen van de Vlaamse Overheid voor de huisartsen en de huisartsenkringen heeft vandaag een nieuw dieptepunt bereikt, meent het Vlaams Artsensyndicaat (Vas).

"Het begon met de  platte besparingsmaatregel op de kap van jonge huisartsen (afschaffing vestigingspremie) hoewel zij zich de voorbije maanden dubbel en dik hebben ingezet om de covid-19 crisis het hoofd te bieden: ze werden ingeschakeld in schakelzorgcentra, in triagecentra, deden extra shiften in de wachtposten…"

Triagecentra: covid wacht niet

"Ontelbare huisartsen hebben tijdens de crisis hun praktijkwerking razendsnel helemaal moeten omgooien en deden en doen nog steeds shiften in de triagecentra en de schakelzorgcentra. Als dank: trage uitbetaling van de honoraria voor de triagecentra, trage uitbetaling van de opstartvergoeding van de triagecentra, weigering om de dagen die de triagecentra al voor 23 maart 2020 open waren te vergoeden."

"Een deel van de triagecentra is voor de overheid blijkbaar te vroeg open gegaan. De covidcrisis wachtte nu eenmaal niet op de administratie om los te barsten."

"MIsschien zouden de honoraria voor de prestaties verleend in de schakelzorgcentra helemaal niet uitbetaald worden. Ondanks het titanenwerk dat de huisartsenkringen de voorbije maanden geleverd hebben, zullen ze het in de toekomst met veel minder moeten stellen. In de algehele golf van besparingen van de Vlaamse overheid, wordt er immers ook bespaard op hun werkingen waardoor ze het met maar liefst 6% minder subsidies zullen moeten doen."

Zorgraden

"Het is niet voor allen kommer en kwel. De reeds goed gesubsidieerde zorgraden krijgen nog eens extra subsidies van de Vlaamse overheid maar wel zonder garantie van de invulling van de taken. Als de zorgraden het uiteindelijk niet aankunnen, zullen de huisartsen het wel overnemen zeker? En dan staat diezelfde overheid versteld dat huisarts een knelpuntberoep is."

"Het wordt hoog tijd dat praktijk meer aandacht krijgt dan theorie en dat zorgverlenen beter betaald wordt dan vergaderen. Daar wil het Vlaams artsensyndicaat (Vas) zich, samen met zijn koepelorganisatie, de Bvas ten volle voor inzetten", luidt het unisono bij dr. Sylvie Geurts (Vas-bestuurder) en dr. Marc Moens (Vas-voorzitter).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.