"Opportuniteit voor onze gezondheidszorg: materniteiten afbouwen" (De Block)

Minister De Block schaart zich achter de analyse van het KCE dat ons land te veel kraamklinieken telt. Ze ziet er kansen in om het geld dat vrijkomt door ze af te bouwen, elders te investeren in knelpuntdomeinen in de zorg.

In 2018 stelde het Federaal Kenniscentrum (KCE) al dat ons land 600 materniteitsbedden te veel telde, op een totaal van ongeveer 3.000 bedden. Als er niets verandert, loopt dat overschot op tot circa 1.000 materniteitsbedden in 2025, zegt het rapport. "Zo’n verspilling van middelen kan onze gezondheidszorg zich niet veroorloven", vindt de minister. Dit rapport plaveit de weg voor haar om nieuw beleid te voeren, en ze probeert vooraf al elke vorm van tegenstand de wind uit de zeilen te nemen.

Zakelijk

“Materniteiten associëren we met geboortes en geluk. In die context spreken over efficiëntie kan erg zakelijk klinken, maar het is absoluut noodzakelijk. Nu besteden we meer geld dan nodig aan materniteiten waardoor er minder geld dan nodig overblijft voor andere gezondheidszorg. Het is maar door elke euro zo efficiënt mogelijk te besteden dat we de zorg voor onze burgers verder kunnen verbeteren.”

"Op het eerste gezicht lijkt een teveel aan materniteiten misschien geen probleem", aldus nog de minister. "Maar dat is het wel degelijk. Om een materniteit open te houden, heb je permanent zorgverleners nodig, of het nu om een grote of om een kleine dienst gaat. De zorgverleners van die dienst kan je niet elders inzetten, ook niet in “kalmere periodes” – bevallingen zijn niet “planbaar”. En dat terwijl er op heel wat andere diensten een tekort aan zorgverleners is, bijvoorbeeld binnen de geriatrie of revalidatiezorg."

"Naast personeel vraagt elke materniteit ook een minimuminvestering in materieel en infrastructuur. Op kleine materniteiten lopen de vaste kosten per bevalling daardoor veel hoger op dan op diensten waar veel bevallingen plaatsvinden. Door met grotere diensten te werken, daalt de gemiddelde maatschappelijke kost per bevalling en komen er middelen vrij om elders te investeren. Bovendien kunnen grotere materniteiten (toekomstige) ouders een betere omkadering met meer ervaring en expertise aanbieden dan kleinere diensten.

Omzetten in beleid

"In zijn rapport stelt het KCE dat 17 kleine materniteiten in ons land zonder problemen gesloten kunnen worden. De kwaliteit van zorg is vandaag al zeer goed en kan bij grotere diensten met meer expertise en een betere omkadering enkel verbeteren. Ook de toegankelijkheid blijft gegarandeerd met voor iedereen minimum één materniteit binnen een halfuur rijden."

Minister De Block: “Het is nu aan alle beleidsmakers om samen met de sector aan de slag te gaan met dit rapport en de aanbevelingen om te zetten in concreet beleid. Gemakkelijk belooft dat niet te worden, maar het gaat over een ongelofelijke opportuniteit: we kunnen de gemiddelde kost per bevalling verminderen voor de maatschappij en elders in de zorg extra investeren. Dat ligt volledig in lijn met de hervormingen die we de voorbije jaren hebben opgestart binnen de ziekenhuissector.”

Lees ook: 

> Welke kraamklinieken liggen nu in het vizier?
> Reactie beroepsvereniging Vlaamse gynaecologen
“KCE: minstens 557 bevallingen jaarlijks nodig, dus 21 kraamklinieken sluiten”
Na correctie door bereikbaarheidsfactor van < 30 minuten: 17 kraamklinieken dicht
"Opportuniteit voor onze gezondheidszorg: materniteiten afbouwen" (De Block)
> "Minimumcriterium materniteiten nog optrekken voor netwerken"
> "Er kunnen niet zomaar 17 materniteiten gesloten worden" (CD&V)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.