Ook eerste Franstalige interuniversitaire leerstoel eerste lijn van start

Daarmee ligt deze leerstoel, "Be.hive", op schema. Hij verenigt 3 universiteiten (ULiège, ULB, UCLouvain), evenals vele hogescholen (HELB, Hénallux, Haute Ecole Léonard de Vinci) en terreinwerkers. De ambitie? De eerste lijn verstevigen en optimaliseren. Thérèse Van Durme, coördinator, licht toe.

De leerstoel is gevestigd aan de UCL. Zoals bekend bestaat er ook een Vlaamse tegenhanger die zopas van start ging. Allebei krijgen ze een bedrag van 2,5 miljoen voor 5 jaar, dankzij het Dr Daniël De Coninck Fonds (Koning Boudewijnstichting) dat werkt aan de kwaliteit van eerstelijnszorg. Thérèse Van Durme, PhD in Public Health aan het Louvain onderzoeksinstituut Santé & Société, is coördinator.

"Dit jaar zullen alle middelen gaan naar een gap-analyse, met een grootschalige raadpleging van de belangrijkste spelers in het systeem: burgers (in goede gezondheid of patiënten), verzorgers, eerstelijnsprofessionals - inclusief huisartsen, apothekers, tandartsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, verzorgers etc., en beleid. Daarna komen er workshops wat moet resulteren in een 'Witboek voor een sterke eerste lijn' na een jaar. Dat bevat hinderpalen en denksporen."

De uitdagingen zijn bekend: vergrijzing, explosie van chronische kwalen ... met een versnipperde eerste lijn die ze moet bekampen. Vandaag zitten we nog met hospitalocentrisme terwijl er nochtans een “internationale consensus is over de noodzaak van een sterke eerste lijn. Veel ziekenhuisopnames zouden worden vermeden als de eerste lijn – die nu zeker niet slecht werkt - meer middelen kreeg. "

De leerstoel is vrij van politieke invloed, voegt Thérèse Van Durme eraan toe. "De huisartsgeneeskunde kent zowel liberaalgezinde artsen als wijkgezondheidscentra. Geen van beide moet worden uitgesloten, ze kunnen naast elkaar blijven bestaan.”

Weinig artsen zijn tegen interdisciplinair werken, behalve als er eigenbelang in het spel is. "Met onze onderzoekshouding hopen we dat de leerstoel een veilige ruimte zal zijn waar je zonder taboes en sereniteit kunt discussiëren, waarbij je deze belangen opzij zet. "

De stoel kreeg de naam 'Be.Hive', wat betekent 'bijenkorf die nieuwe kennis genereert via een collectieve intelligentie'. Een smeltkroes van ideeën en ervaringen, "inspelend op de vele interessante veldinitiatieven.”

Lees ook: nieuw fonds-van-koning-boudewijnstichting-investeert-in-kwaliteitsvolle-eerstelijnszorg

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.