Online hulpverlening heeft enorm potentieel

Online hulpverlening groeit als kool en biedt dan ook heel wat troeven. Het komt er wel op aan om het kaf van het koren te scheiden. Minister Vandeurzen wil deze nieuwe sector structureren en subsidiëren.

 

Helemaal nieuw is dit soort hulpverlening niet, maar er dreigt een wildgroei te ontstaan. Enige regulering is aangewezen zodat de cowboys geen kans krijgen om hun gang te gaan in deze delicate sector. Een interessant voorbeeld van een uitstekend model is alcohol.be, voorgesteld in aanwezigheid van de minister, ter gelegenheid van een congres over dit thema. De site is opgebouwd uit drie lagen. Een eerste module bevat een zelftest over (riskant) alcoholgebruik, een tweede omvat zelfhulp, een derde zet de stap naar professionele begeleiding. Dat de site aanslaat, is een understatement. Vorig jaar kende hij niet minder dan 700.000 bezoekers. Aan de zelfhulpmodule namen 1.400 personen deel, 900 stapten in een behandeling. De zelftest wordt 10.000 keer per maand aangeklikt. En dat is nog maar een begin.

Niet dat het hier om een wondermiddel gaat, maar de drempel voor dit taboe-onderwerp werd zeer sterk verlaagd. Dat bewijst het specifieke anonieme chatforum. Opvallend ook: er worden meer vrouwen bereikt dan bij ambulante hulp (50% van de deelnemers vs. 25%). Driekwart van de bezoekers werkt (nog) voltijds en dat is positief, in de ambulante sector zijn de meeste patiënten die komen aankloppen voor een alcoholprobleem hun werk al kwijt. Alcohol.be helpt dus mee aan vroegdetectie.

Andere nieuwe gelijkaardige initiatieven in de hulpverleningssetor zijn ‘Fit in je Hoofd’ (met een interactieve tool gericht op zelfhulp en coaching), de lijn 1712, platform zelfmoord 1813, www.gokhulp.be en www.cannabishulp.be. “Onlinehulp is complementair met andere vormen van hulpverlening. Daarnaast kan onlinehulp ook de opstap zijn naar een klassieke vorm van hulpverlening”, zegt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen. Drie op vier organisaties in de sector zouden plannen hebben om hun onlinehulpaanbod uit te breiden. De minister wil naar een intersectoraal aanspreekpunt onlinehulp, de regelgeving vereenvoudigen en Investeren in de ontwikkeling van een sociale kaart van het onlinehulpaanbod. Hij probeert hiervoor ook middelen vrij te maken en lanceert een Scriptieprijs onlinehulp. Vanaf februari 2016 zullen de Arteveldehogeschool en de vernieuwde UCLL (University College Leuven-Limburg) een postgraduaat Onlinehulp voor welzijn en gezondheid organiseren. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.