Meer huisartsen op komst

Steeds meer geneeskundestudenten verkiezen een job van huisarts boven de beter betaalde job van specialist. "Met 335 huisartsen in spe is in Vlaanderen zopas de grootste lichting ooit gestart", zegt professor Dirk Devroey (VUB) in De Standaard.

Aan de vier Vlaamse universiteiten die de master-na- master aanbieden (Gent, Leuven, Brussel en Antwerpen) gaat het in totaal om 335 studenten die zopas aan hun eerste jaar huisarts begonnen.

"De jeugd is niet meer op zoek naar die hele hoge lonen", zegt professor Piet Hoebeke, decaan van de faculteit Geneeskunde aan de UGent. "Ze hechten meer ­belang aan een goeie verhouding tussen werk en privé, en als huisarts kan je in een groepspraktijk terecht, waar taken worden verdeeld."

De stijgende interesse is belangrijk om het tekort aan huisartsen aan te pakken. In augustus nog liet het Agentschap Zorg en Gezondheid weten dat er in Vlaanderen 230 huisartsarme gemeenten zijn, op een totaal van 300.

De belangstelling voor huisartsgeneeskunde mag dan al aantrekken, een groeiende instroom is pas mogelijk nadat de opleiding voltooid is en zal zich dus pas manifesteren over een vijftal jaar.

Dan nog moet er immers ook rekening mee worden gehouden dat heel wat beginnende huisartsen er mogelijk tijdens de eerste vijf jaar van hun beroepsuitoefening de brui aan geven. Bovendien vestigen ze zich vaak in dezelfde voorkeurgebieden zodat huisartsarme gebieden best nog een hele tijd kunnen blijven bestaan. Impulseo werkt wat dat betreft onvoldoende, meldden experts eerder al.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.