‘Iedereen bijzonder’ op Inwooncursus Domus Medica

De inwooncursus van Domus Medica (7 tot 14 april) gaat dit jaar over psychiatrie. Dat is de keuze die de cursisten van de vorige editie maakten.

Over de verschillende dagen die de inwooncursus telt, volgt het programma de levenslijn: in vijf opeenvolgende les(voormid)dagen belicht het telkens de psychiatrische problematiek eigen aan vijf levensfasen, gaande van de kindertijd tot de oudere leeftijd.

Iedere lesdag wordt ingeleid met een interactieve lezing door een psychiater, gestoffeerd met casuïstiek. Na de koffiepauze is het de beurt aan doe-activiteiten. Voor de kinderpsychiatrie betekent dat bijvoorbeeld dat de cursisten in interactie gaan met een jonge autistische patiënt en een psycholoog, om beter de weerslag van autisme op het dagelijkse leven te begrijpen.

De titel ‘Iedereen bijzonder’ heeft een dubbele betekenis. Co-organisator Johan Wens: “Tijdens één van onze brainstormsessies met de organiserende werkgroep bleek algauw dat we als huisartsen allemaal kleurrijke ervaringen hebben met psychiatrische patiënten. Ze zijn bijzonder. De bevolking ervaart dat trouwens ook zo, met als jammerlijk gevolg dat psychiatrische patiënten nogal eens geëtiketteerd en gestigmatiseerd raken. ‘Iedereen bijzonder’ heeft dan ook een dubbele betekenis. We willen met onze cursus benadrukken dat psychiatrische patiënten volwaardige individuen binnen onze samenleving zijn. Psychiatrische patiënten mogen dan al een bijzonder levensverhaal hebben dat wat buiten de lijntjes kleurt, in hun totaliteit als mens hebben ze ongetwijfeld ieder hun bijzondere kwaliteiten. Omdat we dat in de leermomenten tot uiting laten komen, expliciteren we het ook in de titel.”

Voor wie niet vertrouwd is met de formule van de Inwooncursus, nog even dit: cursisten zijn er welkom met hun hele gezin, op een locatie die daarvoor ruimte biedt. Tijdens de lesvoormiddagen staat een partnerprogramma ter beschikking, dat door de partners van de deelnemers zelf wordt georganiseerd. In de namiddag is er recreatie voor het hele gezin.

De momenten buiten de uren bieden ook gelegenheid voor intervisie tussen artsen: hoe lossen ze bepaalde problemen in hun praktijk op? En hoe beheren ze de balans tussen werk en privéleven?

Wanneer? Van 7 tot 14 april 2017

Waar? Kempense Meren in Mol.

Het volledige programma vindt u hier. Inschrijven kan tot 31 januari.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.