‘Arts in nood’ lanceert oproep voor kandidaat-vertrouwensartsen

Onder massale belangstelling is het project ‘Arts in nood’ (www.artsinnood.be) op 25 oktober officieel aan de pers voorgesteld. Meer informatie hierover kunt u lezen in onze volgende krant. Voor nu lichten we alvast één aspect uit het tableau: het project is dringend op zoek naar vertrouwensartsen. 

‘Arts in nood’ is een concept dat oorspronkelijk werd ontworpen binnen de provinciale raad van Oost-Vlaanderen, maar intussen door de nationale raad van de Orde der artsen is overgenomen, met het oog op een uitrol over het hele land. Die is intussen een feit.

Via een inbelnummer (0800 23 460) kan een arts in psychische nood zich richten tot Koen Matton, de tweetalige coördinator van het project, die een robuust curriculum op het vlak van psychologische hulp kan voorleggen. Indien nodig brengt de coördinator de vragende partij in contact met één van de vertrouwensartsen die in het bestand van ‘Arts in nood’ zitten.

In dat verband kwam er op 25 oktober een oproep. Het project beschikt momenteel over 1 à 2 vertrouwensartsen per provincie. “Dat is te weinig”, aldus Koen Matton. “Zeker als iemand zich psychisch niet in zijn sas voelt, kan je hem moeilijk vragen 50 of 100 km te rijden om een vertrouwensarts te gaan opzoeken. Bovendien mogen de vertrouwensartsen niet te veel belast worden. Het is een zware taak.”

Het gezochte profiel is vrij voor de hand liggend: de vertrouwensarts moet empathisch zijn en zelf psychisch stevig in zijn schoenen staan. Hij treedt niet op als behandelaar, maar als begeleider. In overleg met de noodlijdende collega kan hij doorverwijzen naar een gespecialiseerde behandelaar, zoals een psycholoog, een psychiater, een coach, enzovoort.

De kandidaturen worden bekeken door Koen Matton en (aan Nederlandstalige zijde) dr. Michel Bafort (voorzitter provinciale raad Oost-Vlaanderen en bezieler van het project) of (aan Franstalige zijde) dr. Jacques Machiels (voorzitter van de provinciale raad van Brussel en Waals-Brabant). Meer informatie en een contactformulier voor kandidaatstelling vindt u via de homepage van de site www.artsinnood.be (onderaan op de pagina doorklikken op de bepaling ‘Vertrouwenspersonen’ of rechtstreeks doorgaan naar het daartoe voorziene hoofdstuk). Opleiding en vergoeding zijn voorzien.

Er bestaat een strikte scheiding tussen het tuchtrechtelijke optreden van de Orde en de hulp geboden door ‘Arts in nood’.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.