Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen organiseert in het najaar vier lesavonden over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). Een onderwerp mag dat wel heten, want de incidentie en prevalentie van deze aandoeningen neemt snel toe. Ook diagnose en behandeling evolueren.
“Twintig jaar geleden zagen wij geen patiënten met syfilis bij het ITG”, zegt soa-expert Chris Kenyon. “Nu zijn het er 150 per jaar.” Ook het aantal gevallen van hepatitis C, lymfogranuloma venereum (LGV) en gonorree stijgt aanzienlijk. Belangrijk in verband met gonorree is dat de kiem zeer snel resistent wordt tegen antibiotica. “Wij verwachten dat de infectie binnenkort resistent zal zijn tegen alle beschikbare antibiotica”, voorspelt dr. Kenyon. “Dan hebben we twee mogelijkheden. Ofwel ontwikkelen we nieuwe antibiotica. Ofwel, als die er niet komen, kunnen we nog altijd lokale antiseptica, zoals chloorhexidine, inzetten.”
De uitbraak van soa’s komt vanuit de subpopulatie van mannen die seks hebben met mannen (MSM). Ze is te wijten aan de sterke ontwikkeling van de seksnetwerken in deze bevolkingsgroep. Dat is één van de thema’s die tijdens de lessen omstandig zal worden toegelicht, naast de mechanismen die de snelle resistentievorming van gonorree kunnen verklaren.
De aanpak van soa’s komt uitgebreid aan bod. Wie moet gescreend worden? Hoe vaak? Waar? In de anus, de urethra, de keel…? Updates betreffen verschillende aspecten van het beleid: diagnose, behandeling en partnernotificatie. De sessies zijn interactief opgezet met praktijkvoorbeelden.
Wanneer? Op 19 september, 3 oktober, 14 november en 12 december, telkens van 20u tot 22u00 (behalve 12 december: tot 22u30)
Waar? Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen
Alle praktische gegevens, incluis een link naar het inschrijvingsformulier, vindt u hier.